"Rahvusvaheline spordiarbitaaž (CAS) tegeleb selle küsimusega nii kiiresti kui võimalik. Jah, nagu õiguslike juhtumite puhul ikka, on protsess aeglane, aga antud juhul mingit viivitamist ei ole. Otsus avalikustatakse homme," rääkis rahvusvahelise olümpiakomitee kõneisik Mark Adams pühapäeval toimunud pressikonveretsil.

CAS-i komisjon arutab Valijeva juhtumit Pekingi aja järgi täna õhtul. Kui otsus kuskilt välja ei leki, saab Valijeva oma saatuse teada esmaspäeva pärastlõunal. Naiste üksiksõidu lühikava peetakse teisipäeval. Treeningutel on Valijeva saanud osaleda.

CAS-i kolmeliikmelist komisjoni juhib Fabio Iudica (Itaalia), lisaks on seal Jeffrey Benz (USA) ja Vesna Bergant Rakocevic (Sloveenia). Neist kuulsaim on ameeriklane Benz, kes on omal ajal süüdi mõistnud nii Maria Šarapova kui ka murdmaasuusataja Therese Johaugi.

Komisjon otsustab ainult seda, kas Valijevale määrata ajutine võistluskeeld või mitte. Võistkonnavõistluse tulemused, kus Valijeva aitas Venemaa olümpiakomitee tiimi kuldmedalini, jäävad esialgu jõusse.

Milles seisneb Valijeva dopingujuhtum?

8. veebruaril selgus, et 15-aastane Valijeva oli andnud detsembri lõpus Venemaa meistrivõistlustel positiivse dopinguproovi, mis sisaldas trimetasidiini (südameravim) jälgi.

Reeglite kohaselt hakkas seejärel Valijevale automaatselt kehtima ajutine võistluskeeld, mille Venemaa antidoping päev hiljem pärast sportlase ülekuulamist tühistas. Seejärel kaebas rahvusvaheline olümpiakomitee venelaste otsuse spordikohtusse.