Hawke teatas pressiteate vahendusel, et otsustas Djokovici viisa tühistada "tervise ja hea korra huvides, lisaks tuli see otsus avalikkuse huvides". "Otsust tehes kaalusin hoolikalt läbi kogu informatsiooni, mille esitasid mulle nii siseministeerium, Austraalia piirikontroll kui ka härra Djokovic," lisas ta.

Jaanuari alguses Austraalias Melbourne'i lennujaamas maandunud Djokovici viisa tühistati esmakordselt juba päev hiljem. Probleem seisnes selles, et koroonaviiruse vastu vaktsineerimata Djokovic lootis meditsiinilise eriloa alusel riiki siseneda, kuid tema tiim oli selleks taotlenud valet viisat. Serblase esindajad otsustasid aga otsuse edasi kaevata. Esmaspäeval otsustaski Melbourne'i kohus tühistada Austraalia valitsuse otsuse Djokovici viisa kehtetuks kuulutada. See tähendas, et serblane saab Australian Openil osaleda.

Siiski polnud Djokovici saatus veel kindel. Nimelt teatas valitsuse advokaat esmaspäeval, et Austraalia immigratsiooniminister Alex Hawke kaalus, kas kasutada oma isiklikku võimu ja Djokovici viisa uuesti tühistada. Eesti aja järgi reede varahommikul teataski Hawke, et tühistab tenniseässa viisa.

Viisa tühistamine tähendab, et Djokovic peaks lähiajal Austraaliast lahkuma. Millal see võib aga juhtuda, pole selge, sest tema tiimil on taas võimalus immigratsiooniministri otsus edasi kaevata, vahendas BBC.

BBC teatel on ühtlasi õhus võimalus, et Austraalia valitsus tühistab järgmiseks kolmeks aastaks serblase võimaluse riiki siseneda. Selline võim on kohalikel õigusorganisatsioonidel olemas, kuid kas nad seda ka rakendavad, pole teada.

Mitme pöördega skandaal

Djokovici ümber lahvatanud skandaal on toonud pea igapäevaselt uusi pöördeid ja asjaolusid. Viimastel päevadel tuli välja, et tennisist rikkus karantiinireegleid nii Serbias kui Hispaanias.

Nimelt andis ta 16. detsembril kodumaal (väidetavalt) positiivse koroonaproovi, kuid osales juba järgmisel päeval Serbia noorte talentide autasustamisel ning andis 18. detsembril Berlgradis Prantsuse spordilehele L'Equipe näost-näkku intervjuu.

Ühtlasi selgus, et Djokovic käis peale jõule Marbellal ja oli selle käigus kuidagimoodi Hispaania riiki sisenemise tingimustest mööda hiilinud. Sellesama Marbella reisi pärast on ta veel uurimise all Austraalias, kuhu sisenedes jättis ta mainimata, et on viimase kahe nädala jooksul lisaks Serbiale ka Hispaanias viibinud.

Taoline valeandmete esitamine võib endaga Austraalias halvimal juhul kaasa tuua kuni 12-kuulise vanglakaristuse ja 6600 Austraalia dollari (4200 euro) suuruse rahatrahvi, koos sellega ka viisa tühistamise.

Neljapäeva varahommikul toimus Australian Openi põhitabeli loosimine ning seal oli esimese asetusega Djokovici nimi veel olemas. Ta loositi avaringiks kokku kaasmaalase Miomir Kecmanoviciga.

Jaga
Kommentaarid