Human Rights Watch kutsus vormel 1 sarja juhte ja selles osalejaid üles kasutama juhust ja nõudma ebaõiglaselt vangistatud Saudi dissidentide ja inimõigusaktivistide vabastamist.

"Saudi valitsus teeb kõik endast oleneva, et matta oma rängad inimõiguste rikkumised avalike vaatemängude ja spordiürituste alla," ütles Human Rights Watchi Lähis-Ida direktori asetäitja Michael Page.

"Kui nad ei väljenda muret Saudi Araabia tõsise kuritarvituse pärast, võivad vormel 1 sarja esindajad ja selle raames üles astuvad esinejad tugevdada sealse valitsuse hästi rahastatud jõupingutusi oma maine valgendamisel olukorras, kus nende repressioonid on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud."

Saudi Araabia on selleks nädalaks püsti pannud suurejoonelise spordisõu. F1 etapi raames korraldataval kontserdil astuvad üles superstaarid Justin Bieber, Jason Deruolo, A$AP Rocky ja David Guetta.

Human Rights Watch toob oma pressiteates välja, et alates 2017. aastast on Saudi Araabia võimud kinni pidanud kümneid poliitilisi dissidente, inimõigusaktiviste ja naisaktiviste. Kinnipeetavaid piinatakse ning taga kiusatakse ka nende perekondi.

Viimase aasta jooksul on vabaks lastud prominentsed naisõiguslased Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sadah, Samar Badawi ja Nouf Abdelaziz, keda hoiti ebaõiglaselt kinni kolm aastat. Neli naist olid pikalt võidelnud naiste õiguste pärast autot juhtida, mis nüüdseks on ka saavutatud. Riigivastastes kuritegudes süüdi mõistetud aktivistid ei tohi aga endiselt reisida ega inimõiguste vallas tegutseda, samuti on neil keelatud rääkida oma kinnipidamistingimustest.

Human Rights Watch tuleb ka meelde üht viimase aja brutaalsemat juhtumit ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrva riigi eriagentide poolt Istanbuli konsulaadis.

Kaheksandat maailmameistritiitlit jahtiv Lewis Hamilton ütles eilsel pressikonverentsil, et on Saudi Araabias viibides tundnud kohalike inimeste sooja vastuvõttu, kuid ei tunne end selles riigis võisteldes mugavalt.

Küsimusele, kas Saudi Araabia sobitub võistluspaigana F1 viimase kahe aasta loosungiga "We Race As One", vastas Hamilton: "Ma ei saa teeselda, et olen kõige teadlikum ja mõistan kõige sügavamalt neid, kes on üles kasvanud siinses teatud reeglite ja režiimi poolt tugevalt mõjutatud ühiskonnas."

"Kas ma tunnen end siin mugavalt? Ma ei ütleks, et tunnen, aga see pole minu valik siin olla. See spordiala on teinud valiku siia tulla ning kas see on õige või vale, ma arvan, et kui me juba siin oleme, siis ma tunnen, et on oluline tõsta teadlikkust."

"Näiteks eelmisel etapil Kataris te nägite, millise kiivriga ma sõitsin. Kannan seda ka siin ning ka järgmisel etapil, sest see on probleem," viitas Hamilton oma vikerkaarevärvilisele kiivrile.