Mõõdukas trenn ja liikumine käib tervisliku elustiili juurde, kuid tihti tekitab nõutust küsimus, mida enne või pärast treeningut süüa, et saavutada maksimaalne tulemus ja hoida oma energiatase kõrgel. Tervisespordiga tegelemise peamisteks eesmärkideks on hea enesetunne, parem tervis ja kontroll kehakaalu üle. Mainitud eesmärkide saavutamiseks oleks vaja treeningplaani kindlasti täiendada ka tervisliku toitumisega. Õige toitumise valik ei toeta ainult tippsportlase eesmärkide saavutamist, vaid aitab ka harrastussportlasel kehalisest aktiivsusest rohkem mõnu tunda ning oma tervist toetada.

Merit Mätlik vastab loengus küsimustele:

- Kas enne ja pärast treeningut söömise ajastus on oluline?
- Millised toitained aitavad kaasa treeningust taastumisele?
- Kas tühja kõhuga treenimine aitab langetada kaalu?
- Mida oleks soovitav juua?
- Kas peaks kasutama toidulisandeid?
- Kui palju makro- ja mikrotoitaineid vajab tervisesportlane?
- Kas veganitel on nõrgem muskel?

Teaduskirjandusele põhinedes vaadatakse loengus üle tervisesportlaste hulgas enimlevinud müüdid toitumise kohta ning jagatakse toitumissoovitusi, et igaüks ise saaks teha paremaid valikuid enda igapäevases menüüs.

Lektor Merit Mätlik on toitumisekspert, kes on omandanud toitumisalased teadmised Hispaanias, Baleaari saarte ülikoolis. Bakalaureuse kraad biokeemias, kaks toitumisalast magistrikraadi “Nutrigenoomika ja personaalne toitumine” ning “Toiduteadus ja inimeste toitumine”, viimases spetsialiseerumine kliinilisele toitumisele. Ta on teinud koostööd tipptasemel teaduslike uurimisrühmadega ning osalenud Hispaanias toitumis- ja terviseuuringute läbiviimisel. Ta on ka ise aktiivne tervisesportlane, kes paneb aeg-ajalt enda füüsilisi võimeid ja toitumisalaseid teadmisi proovile maratonidel ja rattavõistlustel, aga on läbinud ka Santiago Palverännaku teekonna.

"Treeni teadlikult" loengusarja loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti, sel aastal viiruse leviku takistamiseks ainult veebiloenguna. Loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18:00 ja kestus on umbes 1,5 tundi. Osalustasu 10€ (esitatud arve alusel).

Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult.
Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusari "Treeni teadlikult" sarjas on sügisel lisaks veel seitse loengut:
02.11 Meeste tervis enne ja pärast 35-eluaastat. Laboriarst dr Anneli Raave-Sepp
09.11 Selg valutab ja kael kange? Füsioterapeut Taavi Metsma
16.11 Treeningmahu orientiirid ning intensiivsuse määratlemine jõutreeningutel. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner
23.11 Uni ja toitumine. Unearst dr Heisl Vaher
30.11 COVID19 läbipõdenuna taas sportimas. Spordiarst dr Pii Metsavas
07.12 „Mitme näoga“ probleemi peavalu põhjused, ennetused ja ravi. Neuroloogiakeskuse juhataja Toomas Toomsoo
14.12 Mis on lümfiteraapia ja kompressioonravi?. Füsioterapeut Anastassia Šipilova

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös "Tallinn Liigub" programmiga.