25-aastane Tirop leiti eelmisel nädalal oma kodust surnuna. Sportlane oli surnuks pussitatud.

"Lahkamisaruanne ja kahtlusaluse kirjalik ülestunnistus koos mõrvarelvaga annavad meile tohutu hulga tõendeid, mis viitavad mõrvale," teatas Keenia politsei.

Sportlase abikaasa oli koheselt olnud mõrva peamine kahtlusalune.

Nüüd kirjutavad Keenia meediaväljaanded, et Rotich oli pärast tapmist teinud oma vanematele segase telefonikõne. "Saime Tiropi abikaasa perelt informatsiooni, et mees oli oma vanematele helistanud ja nuttes jumalalt andestust palunud," kommenteeris politsei esindaja.

Keenia tippjooksja noorema õe Evelyn Jepngetichi sõnul kannatas Tirop lähisuhtevägivalla käes. Õed olid veel koos olnud eelmisel esmaspäeval, päev enne sportlase kadumist.

"Mu õde peksti jõhkralt mitu korda. Ta ei maganud isegi pärast Tokyo olümpiamängudelt naasmist. Ta kurtis terve öö, sest teda oli julmalt pekstud. Hommikul oli ta nägu paistes ja muljutud," paljastas õde.

Ta lisas, et on väga pettunud, et õde perevägivallast varem ei rääkinud. "Ta avas end liiga hiljas," ütles õde kurvalt.

Naabrite sõnul põgenes Tirop kohe pärast Tokyost tulekut kodust, sest sattus taas peksmise ohvriks. Siiski naasis ta eelmisel esmaspäeval, et lahendada Rotichi ja tema sõpradega erimeelsused. Pärast seda jooksjat elusana enam ei nähtud.

Sel esmaspäeval algas juba Keenias Rotichi kohtuprotsess.

Tirop tuli eduka, aga lühikeseks jäänud karjääri jooksul 10 000 meetri jooksus kahel korral MM-pronksile. Ta võitis medali nii 2017. aastal Londonis kui ka 2019. aastal Dohas. Tänavusel Tokyo olümpial sai ta 5000 meetri jooksus neljanda koha.

Alles tänavu septembris püstitas varalahkunud sportlane Saksamaal maailmarekordi naiste 10 km maanteejooksus, läbides distantsi ajaga 30 minutit ja üks sekund. Ta parandas 2002. aastast püsinud maailmarekordit 28 sekundiga.