Skandaal puhkes sellest, et norralased tahtsid raamatus kirjutada laskesuusataja Jevgeni Ustjugovi dopingujuhtumist, kuid ajasid venelase segamini murdmaasuusataja Sergei Ustjugoviga.

Sergei Ustjugovi treener Markus Cramer on saatnud nii raamatu kirjastajatele kui Norra laskesuusatajatele karmi kirja.

"See on suur häbi, nii see on! Enne kui raamat trükikotta läheb, peab keegi ikkagi lugema ja kontrollima, mis seal kirjas on. Ja need inimesed peavad mõistma, et Jevgeni ja Sergei Ustjugov on kaks täiesti erinevat inimest. Eriti Norras, kus ollakse väga huvitatud nii laskesuusatamisest kui murdmaasuusatamisest. See on väga eriline juhtum. Nad peavad suutma kirjutada õige nime," ütles Cramer NRK-le.

Kui kahekordse murdmaasuusatamise maailmameistri ja Tour de Ski võitja Sergei Ustjugovi nimi on plekitu, siis laskesuusataja Jevgeni Ustjugov on dopinguga vahele jäänud nii 2010. kui ka 2014. aasta olümpial.

Cramer on kontaktis olnud raamatu kirjutanud Kagge Forlagiga, kes saatis Sergei Ustjugovile vabanduse ja tunnistas oma viga. Treener ütles, et nad aktsepteerivad vabandust, kuid on selle eksimuse tõttu ikkagi väga ärritunud.

"Ma ei saa siiani aru, miks neil pole inimest, kes vaataks üle, et raamatus on kõik õige," kurjustab Cramer. Vendade Böde kohta ütles ta vaid seda, et kahtleb, kas nad ise on oma raamatut üldse lugenud.

Raamatus on näiteks selline Tarjei Bö tsitaat: "Mulle võidakse tagantjärele anda 2011. aasta MM-i pronksmedal, sest ühisstardis hõbeda võitnud venelane Sergei Ustjugov võeti pärast vanade dopinguproovide järelkontrollimist vahele."

Norra rahvusringhääling NRK pole siiani vendade Böde käest kommentaari saanud.