Jalpalliliidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht selgitas Delfile, et seesugune keeld tuleneb FIFA ja UEFA reeglitest. „Muu hulgas ütlevad need, et sümbolid ja tegevused, millel on mistahes poliitiline taust või sisu, on [jalgpalli-]staadionil keelatud,” sõnas Uiboleht.

Tema sõnul on taoline olukord jalgpallis toimetavate inimeste ja fännide jaoks tavapärane. Uiboleht lisas, et rahvusvaheliste reeglite täitmist kontrollib mängule määratud delegaat, kes tuleb alati neutraalsest riigist.

Otsust on tulnud jalgpalliliidul selgitada ka kohalikule Valgevene kogukonnale, kelle esindajatega kohtuti kahe nädala eest. „Me selgitasime, millised kohustused on korraldajal UEFA ja FIFA reeglitest lähtuvalt,” märkis Uiboleht. „Kohtumine oli väga konstruktiivne ja möödus vastastikku mõistvas õhkkonnas.”

Omalt poolt on kohalik Valgevene kogukond otsustanud korraldada protestiürituse allasurutud sportlaste toetuseks. Jalgpalliliidu kinnitusel on tehtud politseile ka avaliku koosoleku teade, mille kohaselt soovitakse korraldada täna õhtul kella 20 ajal marss Vabaduse väljakult A. Le Coq Arenani.

Uibolehe sõnul on politseil ja marsi korraldajatel hea koostöö ja suhtlus ning politsei selgitas neile, mis reeglid on linnaruumis ja staadionil. Tema kinnitusel marsi korraldajad mõistavad seda.

Jalgpalli EM 2020 valikturniir: Eesti - Valgevene

Aasta eest, kui Vilniuses toimus Leedu ja Valgevene jalgpallikoondiste kohtumine, võttis samasuguse positsiooni ka Leedu jalgpalliliit. Otsust, mis pälvis kohalike valgevenelaste pahemeele, põhjendati samuti rahvusvaheliste reeglitega.

Leedu jalgpalliajakiri Sveiks Valio palus selle peale UEFA-l taolisi reegleid täpsustada, saades vastuseks, et valge-puna-valgete lippude staadionile toomine siiski nende reeglite alusel keelatud ei ole. Leedu jalgpalliliit jäi aga oma seisukoha juurde, leides, et lippude näol on tegemist poliitilise sümboliga, mida lubada ei saa.

UEFA reeglite rikkumisel ähvardab kohalikku jalgpalliliitu trahv.