Soomlaste 2021. aasta eelarves on spordile ette nähtud 160,82 miljonit eurot, kuid 2022. aastal on vastavalt valitsuse kinnitatud eelarveprojektile summa vähenenud 141,06 miljonile, kirjutab Iltalehti. Spordil jääb saamata 19,76 miljonit eurot.

"Olen mures," vastas spordi eest vastutav teadus- ja kultuuriminister Antti Kurvinen küsimusele, kas soomlaste füüsiline aktiivsus väheneb spordiieelarve kärpimisega veelgi.

"Kurb tõsiasi. Liikumine ja sport on meile, soomlastele, paljuski olulised teemad," nendib Kurvinen oma kirjalikus vastuses.

Kas minister nägi vaeva, et spordieelarvet kokku ei tõmmataks? "Kui ma mai lõpus ministriametisse astusin, teadsin, et Sanna Marini valitsus on teinud otsuse: järgmisel aastal pole toetus enam sama. Valitsusel on praegu käsil kevadiste otsuste elluviimine," vastas Kurvinen.

"Oleme ministeeriumis püüdnud mõelda, kuidas säästa nii, et kaotusi võimalikult vähendada. Seetõttu on suurem osa neist kärbetest suunatud ehitusprojektidele," jätkas minister. Tema sõnul tähendab see tõenäoliselt spordirajatiste ehituskulude kärpimist üheksa miljoni euro võrra.

Võrdluseks võib tuua, et Eesti spordieelarve on umbes neli korda väiksem kui Soomes.