Alles juuli lõpus sõlmis Detroit Bertuzziga kaheaastase lepingupikenduse koguväärtusega 9,5 miljonit dollarit. Nüüd seistakse silmitsi olukorraga, kus Bertuzzi peab osa hooaajast vahele jätma lihtsalt seetõttu, et mees pole nõus end koroona vastu vaktsineerima. Seetõttu ei saa teda kaasa võtta Kanadas toimuvatele mängudele, sest Bertuzzi kodumaa nõuab vaktsineerimata inimestelt 14-päevast karantiini.

Detroiti ootab algaval hooajal Kanadas ees üheksa kohtumist. Montreali tuleb minna juba 23. oktoobril klubi esimeseks võõrsilmänguks.

NHL-i reeglite järgi ei saa mängijad palka, kui nad jäävad mängudest eemale koroonaga seotud takistuste tõttu. Selle alla käib ka sunnitud karantiin või ise viirusega nakatumine ning loomulikult ka vaktsiiniga seotud reisipiirangud.

Kui Bertuzzi oma otsusele kindlaks jääb, läheb see talle algaval hooajal maksma 450 000 dollarit.

"See on tema valik. Minu asi pole kedagi sundida. Me ei saa kedagi sundida vaktsineerima," rääkis Yzerman. "Mina isiklikult olen vaktsineeritud nagu ka mu pere. Jätan selle asja sinnapaika."

Bertuzzi eelmine hooaeg läks suuresti vigastuste nahka ning ta kogus üheksa mänguga vaid seitse resultatiivsuspunkti, kuid Detroit arvestab temaga endiselt kui põhimängijaga. Kogu NHL-i karjääri peale on tal 208 mänguga kirjas 126 resultatiivsuspunkti.