Kalevlaste esimene proovikivi on juba esmaspäeval. Saku Suurhallis peetava Meistrite liiga kvalifikatsiooniturniiri veerandfinaalis kohtutakse valitseva Portugali tšempioni Lissaboni Sportinguga.

Leedus kaotas Kalev/Cramo üsna kindlalt nii Vilniuse Rytasele, Panevežyse Lietkabelisele kui ka Rootsi meistrile Norrköpingi Dolphinsile. Kalevi abitreener Indrek Reinboki sõnul nina norgu ei lasta, aga võistkond nägi, kus mäng kõige enam lonkab. Peamised märksõnad on kaitsemäng ja lauavõitlus.

„Kaitses on üksteise mõistmise ja usaldamise osas vaja parandusi teha. Sportingu vastu on oluline ka lauavõitlus. Peame videosid vaatama ja arutama, kuidas fookus sellele elemendile saada,” rääkis Reinbok.

Treeneri hinnangul pole lauavõitluse hädad pelgalt tsentrite Kamari Murphy ja Rauno Nurgeri süü. „See on kogu võistkonna töö. Eelmistel aastatel oli lauavõitluses suur osa ka tagumistel mängijatel. Kui on vastased, kellele meeldib palju kolmeseid visata, kukuvad paljud lauapallid kaugele, mis tuleb endale võidelda.”

Kalev/Cramo on koos olnud neli nädalat, millest korvpallile on keskendutud üle kahe nädala. Seda pole palju, sest kõik leegionärid on vahetunud, aga vähese aja taha pole mõtet pugeda. Sarnane mure on ka paljudel vastastel.

Võistkonna rünnakut peaks vedama ameeriklastest tagamängijad JeQuan Lewis, Silas Melson ja Davion Berry. Kõige enam on neist silma paistnud mängujuht Lewis. Varumängujuhiks palgatud lätlane Marcis Vitols Leedus küünarnukitrauma tõttu kaasa ei teinud.

JeQuan Lewis (palliga).

Ääremängijatest on vigastusega kimpus olnud Tanel Kurbas ning lätlasel Ojars Silinšil kulus ettevalmistusperioodi ajal palju aega Achilleuse kõõluste põletiku ravimiseks.

„Raviprotsess on lõpuosas. Leedus pidas ta esimesed mängud, aga on selgelt näha, et Silinš ei liigu veel nii nagu ta võimeline oleks,” märkis Reinbok.

Kalev/Cramol on võistkond koos ja aktiivselt täiendusi praegu ei otsita. Küll on paljusid korvpallisõpru erutanud mõte, et Hispaania kõrgliigaklubi Burgose ridades hooaja eel marginaalsesse rolli jäänud Kristian Kullamäe võiks vajalikke minuteid saada just Eesti esiklubi ridades.

„Oleme Kullamäe suhtes mitmel korral huvi üles näidanud,” sõnas Reinbok. „Tema plaanid on hetkel seotud Hispaaniaga. Hoiame aastaringselt mängijate turul silma peal, eriti Eesti koondislastel. Ma loodan, et kui kuskil midagi toimub, siis oleme esimesena kursis.”

Vastased on tugevad ja heas löögihoos

Meistrite liiga kvalifikatsiooniturniiri esimene vastane Lissaboni Sporting pole kaugeltki kõige glamuursem võistkond, aga Reinboki sõnul on kokku pandud võimekas tiim.

„Väga atleelik võistkond, nii ees- kui ka tagaliinis on kõvasti pikkust. Nad mängivad kiiret korvpalli. Tundub olevat rahakotilt meiega sarnasest klassist võistkond, aga sellel aastal on nad teinud palju muutusi. Praktiliselt kogu võistkond on uus – Portugali turult on proovitud kõige paremad mängijad endale haarata. Nii Portugali koondislased kui ka välismängijad, kes on teistest Portugali klubides liidrirolli kandnud,” iseloomustas Reinbok Lissaboni klubi.

Kontollmängudes heitles Sporting nimeka koosseisuga Hispaania meistriliiga klubidega peaaegu võrdselt. Obradoirole jäädi alla 61:69 ja Sevilla Real Betisile 77:79.

Edu korral tuleb Kalev/Cramole poolfinaalis vastu Montenegro hõbedatiim Mornar Bar. Tugevatele Balkani mängijatele ja ameeriklastele toetuv võistkond on viimastel nädalatel saanud Bosnia tiimi Igokea vastu ühe võidu ja kaotuse, kindlalt on alistatud Cluj (Rumeenia) ja Borac (Serbia).

Meistrite liiga põhiturniirile pääseb ainult kvalifikatsiooniturniiri võitja. Kalevi võimalikud finaalivastased on Bamberg (Saksamaa), Utena Juventus (Leedu) ja Kapfenberg Bulls (Austria). Neist soosikud on kaks esimest.

Viimastel aastatel Saksamaa Bundesliga keskmikuks vajunud Bamberg võib tänavu teha sammu ülespoole. Hooaja eel on võidetud Tšehhi esiklubi Nymburki ning koduseid konkurente Bonni, Ulmi ja Crailsheimi.

Suurepärases löögihoos tundub olevat ka Juventus, kus tuntumatest palluritest on endine Leedu koondislane Martynas Gecevicius ja ekskalevlane Mindaugas Kupšas. Augusti lõpus oldi 100:99 üle Venemaa tippklubi Krasnodari Lokomotiv-Kubanist ja neljapäeval võideti teist VTB Ühisliiga tiimi Astanad koguni 91:58.

***

Meistrite liiga turniiri otseülekandeid näitab Delfi TV.

Ülekandeid näevad Delfi Kogupaketi tellijad. Kui tellimust pole, siis saad selle vormistada juba ette SIIT

*1. kuu on tutvumishind 1 euro.

*Lugemisõigust saad jagada 4 sõbraga.

*Tellija saab lugeda 11 väljaande tasulisi lugusid.

*Tellimust saab igal ajal tühistada.

Soovi korral võid mängu ülekande juurest osta pileti vaid ühe mängu vaatamiseks (hind 3,49 eurot).

Turniiri ajakava:

E 13.09 Veerandfinaalid
I VF 17.00 Kapfenberg Bulls (AUT) vs Juventus Utena (LTU)
II VF 20.00 Sporting CP (POR) vs BC Kalev/Cramo (EST)

K 15.09 Poolfinaalid
I PF 17.00 Brose Bamberg (GER) vs I VF võitja
II PF 20.00 Mornar Bar (MNE) vs II VF võitja

R 17.09 Finaal
19.00 I PF võitja vs II PF võitja