Koos Veerpaluga oodati kohtusse ka teist süüdistatavat Aleksei Poltoraninit, Kasahstani suusatajat, kes aastaid Veerpalu näpunäidete järgi treenis. Süüdistuse kohaselt lubas Veerpalu 2019. aasta veebruaris Seefeldi MM-i ajal oma hotellitoas Poltoraninil ja Erfurti dopinguarsti Mark Schmidti abilisel (Marki isa Ansgar Schmidt) tegeleda veredopingu protseduuridega.

"Toimus peamine istung kahe süüdistatava vastu, kellele mõlemale saadeti kutse, aga meil puuduvad tõendid, kas kutsed on üldse kohale jõudnud. Ühesõnaga, me ei tea, kas süüdistatavad on üldse tänasest istungist teadlikud. Nad igatahes ei ilmunud kohale, seetõttu ei ole võimalik nende üle kohut pidada," ütles Delfile ja Eesti Päevalehele Innsbrucki maakohtu asepresident Andreas Stutter.

Süüdistatavate suhtes algatatakse nüüd riigisisene asukoha määramine, mis tähendab, et kui Poltoranin või Veerpalu peaksid reisima üle Austria piiri ja kui neid kontrollitakse, peavad nad nimetama aadressi, kus nad on kättesaadavad. Enne nende asukoha kindlaks määramist pole võimalik protsessiga edasi minna.

Andruse poja, 27. veebruaril 2019 koos Karel Tammjärve ja veel kahe Austria suusatajaga arreteeritud Andrease suhtes on Innsbrucki kohus esitanud Eesti ametivõimudele õigusabipalve, mis seisneb talle kohtukutse kätte toimetamises. Tammjärvega pole kohus ega talle määratud advokaat samuti ühendust saanud, mistõttu pole talle ka istungiaega määratud. Ühtlasi takerdus talle istungiaja määramine sügavale koroonapandeemia aega, mil piirangud üle Euroopa olid karmid ning hetkel on Tammjärve ja tema advokaadi esindussuhe üldse peatatud.

Miks ei rakendata Eesti suusatajate suhtes sundtoomist ja ei kuulutata mehed üle Euroopa tagaotsitavaks? Kohtul on ka sellele küsimusele vastus olemas.

"Välismaal elava kostja vastutusele võtmise vahendiks oleks rahvusvaheline vahistamismäärus. Sellise taotluse saab esitada ainult prokurör, aga tõenäoliselt ta seda ei tee, sest see poleks proportsionaalne ning oleks seetõttu lubamatu. Karistuse määr on siin liiga madal," vastas Stutter konkreetselt Andrus Veerpalu sundtoomise küsimusele, lisades, et ta peab teoreetiliselt võimalikuks, et see kohtuprotsess ei jõuagi kunagi lahenduseni.

Pikemalt loe tänasest kohtuistungist homsest Eesti Päevalehest!