Aravete kardirada on Eesti tippkardisõitjate vaieldamatu lemmik. Rajal on mitmeid häid möödasõidukohti, selle kurvid ning kõrguste vahed on nauditavad mitte üksnes sõitjatele, vaid pakuvad enamasti vaatemängulist vaatepilti ka pealtvaatajaile. Ehkki jõujooned on senise kolme etapiga mõnevõrra paika saadud, pole hooaeg üheski võistlusklassis veel kaugeltki otsustatud - Olerex Eesti meistrivõistluste hooaja teine pool tõotab seega tulla äärmiselt põnev.

Kiireimas võistlusklassis KZ2 tuleb Aravetel selge soosikuna rajale kõik senised kolm etappi võitnud Markus Kajak (AIX Racing Team). Ligi kahekuulist Eestis võistlemise pausi on Kajak täitnud osalemisega nii Soome kui Euroopa meistrivõistluste etappidel. Kui palju on aga Aravete etapist kasu septembri alguses Rootsis Kristianstadis sõidetavaks MM-ks?

"MM-i ettevalmistuseks ma Aravete etappi otseselt ei pea, sest rajaolud on paljuski teistsugused. See aga ei tähenda, et kodus võistlemine saaks olla niisama lihtne," ütleb maailmameistrivõistlustel Tony Kart tehasetiimis võistlev Eesti parim kardisportlane Kajak. "Ootan Aravetelt pigem märgasid rajaolusid, sest vihmaga olen siiani vähe sõitnud ning need oskused vajaks veidi lihvimist."

Hetkel on Kajak ainus klasside ülene võistleja, kes juhib sarja 100% täiseduga. Kui hooaja kahel esimesel etapil oli Kajaku ülekaal konkurentide ees mäekõrgune, siis kolmandal etapil Põltsamaal pääses ta esimesena üle finišijoone juba üpris napilt. Peamisteks konkurentideks on olnud nii Karl-Markus Sei (TGT Racing) kui tiimikaaslane Siim Leedmaa (AIX Racing Team).

"Ootan Aravetelt pigem kuivasid ilmaolusid. Viimased etapid on näidanud, et võidu peale sõitmisest on mul puudu veel mõned kümnendikud. Just neid me Aravetele otsima lähemegi," ütleb punktiarvestuses hetkel teist kohta hoidev Leedmaa. "Markus on teinud esimesel kolmel etapil puhta töö, meie peamine eesmärk on töötada kõvasti trennides, et temaga konkureerivasse temposse saada. Lisaks on võistlus Aravetel heaks soojenduseks Kristianstadis toimuvale MM-le."

Jätkuvalt on tänavu kuninglikus KZ2-klassis võiduta mitmekordne Eesti meister Sten Dorian Piirimägi (AIX Racing Team). Seniste etappide käigus rohke ebaõnne käes vaevelnud Piirimägi jaoks võib aga just hooaja teine pool alata võiduarve avamisega, sest Aravete rada kuulub ka tema lemmikute hulka. Tõusvas joones on kulgenud ka Antti Rammo (TARK Racing) hooaeg ning üldarvestuses neljandat kohta hoidev hetke Eesti kogenuim kardisõitja võib heade esitustega hooaja teisel poolel sekkuda koguni hooaja üldarvestuse esikolmiku võitlusse.

Konkurents tihe kõigis klassides

Otseveoliste kiiremas klassi OK punktitabelit juhib hooaja poole peal Joosep Planken (TARK Racing), talle järgnevad Robin Särg (Gear Racing) ja Carmen Kraav (AIX Racing Team). Taaskord teeb Aravetel topeltvõistluse Kajak, startides lisaks KZ2-klassile ka klassis OK, et kaitsta seal oma eelmise aasta meistritiitlit.

Planken ei lähe aga Aravetel mingil juhul konkurentide vastu edu kindlustama: "Hooaeg on alles poole peal ning punktiseis pole kindlasti selline, mis lubaks seisu kindlustama minna. Loomulikult on meie ülesanne Markust ja kõiki teisi edestada, kuid keskendume eelkõige oma sõidule ning sihime etapivõitu. Ilmaolude poolelt ootan pigem kuivasid rajaolusid," ütleb seni kõik sõidetud etapid vähemalt poodiumi kahel kõrgemal astmel lõpetanud Planken. Vaid konkurentide ülima ebaedu korral võib pärast Aravete võistlust punktiarvestust juhtima pääseda Kajak, igal muul juhul võtab liidripositsiooni sisse ükskõik kes eelpool loetletutest.

Klassis OK-Junior on jaht tiitlile käimas peamiselt kolme vägagi võrdse pretendendi vahel. Poole hooaja järel asub juhtkohal Mia-Mariette Pankratov, talle järgnevad Damir Mingazov (mõlemad AIX Racing Team) ja Mark Dubnitski (DHR Estonia). Kui ühe etapi on võitnud nii Pankratov kui Mingazov, siis Dubnitski hooaja esimene pool on osutunud tagasihoidlikumaks. FIA Karting Academy Trophy sarja raames end maailma tippkonkurentsis karastanud Dubnitski loodab just Aravetel anda oma meistrivõistluste hooajale uue hoo:

"Oleme hankinud väärt kogemusi maailma tippkonkurentsis sõites. Senine Eesti meistrisarja hooaeg pole küll alanud liiga hästi, kuid loodame Aravetel seisu enda kasuks pöörata," ütles Dubnitski vahetult pärast Itaaliast FIA noortesarjas Eestit esindamast naasmist. "Hangitud on hulganisti kogemusi, mis kõik on abiks koduste konkurentide vastu võistlemisel."

Pankratovi jaoks ei tähenda punktitabeli liidriks olemine aga hetkel suurt midagi: "Sõita on veel kolm etappi, seega on kõik vägagi lahtine. Konkurents on Damiri ja Marki näol väga tugev ning mul ei saagi olla muud plaani, kui oma sõitu sõita ja neid kaht edestada," kommenteerib hetke olukorda Pankratov. "Pausi kalendris olen saanud täita võistlemisega Soome meistrivõistlustel, kus tase on samuti väga kõva. Seega võib öelda, et Aravete võistluseks oleme täielikult valmis."

Klassis Mini on meistrivõistlusi juhtimas valitsev Eesti meister Andri Tšikin (DHR Estonia). Talle järgnevad eelmisel etapil õnnetult finaali esimeses kurvis katkestanud Aleksander Uusneem ja samal võistlusel triumfeerinud Hugo Rajamets (mõlemad Vihur Team). Kõigi arvel on seni üks etapivõit ning ka poodiumikohad on jagunenud peamiselt nende vahel. Klassis Micro on punktitabeli eesotsas jätkuvalt kaks etappi võitnud Meryl Peldes (DHR Estonia), talle järgnevad Põltsamaal oma esimese etapivõidu teeninud Mattias Ojapõld (Vihur Team) ja stabiilselt punkte kogunud Rasmus Teller (KS Academy).

Punktivahed on kõikides arvestustes jätkuvalt üliväiksed ning jaht ihaldatud Eesti meistritiitlite suunas stardib juba tuleval laupäeval Aravete kardirajal.

Jälgi sõite kohapeal või otsepildi vahendusel

Olerex Eesti kardispordi meistrivõistluste neljas etapp Aravete kardirajal stardib juba sel laupäeval. Võistluse eelsõite ja finaale saab otsepildi vahendusel jälgida keskkonnast kart.television.ee. Delfi TV näitab otsepilti finaalidest. NB! Võistlusi kohapeale on lubatud pealtvaatajad, kel on pääslas esitada COVID-19 läbipõdemist, vaktsineerimist või negatiivset testi tulemust tõendav dokument. Võistlused on pealtvaatajatele tasuta.

Ajakava Aravetel laupäeval, 28. augustil

08:30 - soojendussõidud
10:16 - ajasõidud
11:16 - I eelsõitude algus
13:20 - II eelsõitude algus
14:35 - finaalid

Autasustamine toimub vahetult pärast iga finaali.

Punktiseis enne IV etappi

KZ2
1. Markus Kajak 135
2. Siim Leedmaa 100
3. Karl-Markus Sei 80

OK
1. Joosep Planken 108
2. Robin Särg 86
3. Carmen Kraav 80

OK-JUNIOR
1. Mia-Mariette Pankratov 107
2. Damir Mingazov 98
3. Mark Dubnitski 86

MINI
1. Andri Tšikin 106
2. Aleksander Uusneem 92
3. Hugo Rajamets 91

MICRO
1. Meryl Peldes 122
2. Mattias Ojapõld 104
3. Rasmus Teller 85

Meistrivõistluste koostööpartneriteks on Olerex, Ruu kivi, Premia (Väike Tom), Enemat, Delfi, Jazz Pesulad. Meistrisarja toetavad lisaks MULL Drinks, City Motors ja Cramo.