Nimelt otsustas tiim määrata 26-aastasele võistluskeelu seoses "seletamatu tegutsemisega tsikli kallal". Teisisõnu kahtlustab tiim, et Vinales rikkus teadlikult oma Yamaha masinat. "Yamaha otsus tuli pärast päevadepikkust andmete süvaanalüüsi," seisis pressiteates.

"Yamaha leidis, et sõitja oleks oma tegutsemisega võinud teha YZR-M1 tsikli mootorile tõsist kahju, mis omakorda seadis nii Vinalese kui ka kõik teised sõitjad ohtu," lisati pressiteates. Monster Energy Yamaha tiim kedagi hispaanlase asemel sel nädalavahetusel starti ei saada. Mis saab Vinalesist tiimis edasi, otsustatakse lähitulevikus.

Nimelt tekkisid Vinalesil möödunud nädalavahetusel samas Red Bulli ringrajal toimunud etapil seletamatud tehnilised probleemid, kus ta kaotas sõidu võitnud Jorge Martinile enam kui minutiga ning ametlikult lõpuprotokolli tulemust kirja ei saanudki.

Vinales alustas möödunud nädala etappi edukalt, kuid punase lipu tõttu antud kordusstardi järel ei saanud mees enam kuidagi hoogu üles. Ta süüdistas kehvas sõidus tehnilisi probleeme, väites, et Yamaha vahetas tema masinal siduri ära, mille järel tunnetus tsikliga muutus täielikult. Vinalese isa süüdistas Facebooki vahendusel tiimi meelega poja tsikli saboteerimises.

Vinalesi ja Yamaha tiimi suhted on juba mõnda aega olnud keerulised. Hispaanlane alustas hooaega Kataris etapivõiduga, kuid pole pärast seda enam soovitud tulemusi näidanud. Ta on seejärel pääsenud poodiumile vaid korra, saades hooaja üheksandal etapil Hollandis teise koha.

Kuigi Vinalesil oli meeskonnaga kehtiv leping 2022. aasta lõpuni, teatasid osapooled juba juuni lõpus, et lõpetavad tänavuse hooaja järel enneaegselt koostöö.

Vinales hoiab MotoGP üldarvestuses kuuendat kohta.