Uurimise tulemusena selgus, et selles arvestuses on Baltimaad maailma tipus: meie väikese rahvaarvu kohta on Eesti, Läti ja Leedu võitnud olümpiamedaleid üllatavalt paljudelt erinevatelt spordialadelt.

Globan kõrvutas oma uurimuses iga riigi puhul erinevate spordialade arvu, millelt on medal võidetud (mitte segi ajada medalite arvuga!) ja riigi rahvaarvu. Esikohale tuli selles arvestuses Island, kes on oma 300 000 elaniku juures viimase 25 aasta jooksul võitnud suveolümpiamängudel medali kahelt erinevalt spordialalt (2000. aastal pronks kergejõustikus (naiste teivashüpe) ja 2008. aastal hõbe meeste käsipallis).

Järgnesid aga Balti riigid: Leedu on 2,7 miljoni elaniku juures alates 1996. aastast medali võitnud lausa 12 erinevalt spordialalt (laskmine, kergejõustik, moodne viievõistlus, ujumine, korvpall, jalgrattasõit, sõudmine, purjetamine, maadlus, poks, tõstmine ja aerutamine), mis teeb suhteks 4,4 spordiala miljoni elaniku kohta. 1,9 miljoni elanikuga Läti on medali võitnud kaheksalt spordialalt (aerutamine, võimlemine, kergejõustik, judo, moodne viievõistlus, tõstmine, BMX, rannavõrkpall) ning nende suhe on 4,21.

Neljandal kohal on selles tabelis Sloveenia (3,33, seitse ala), viies aga Eesti - 1,3 miljoni elaniku juures oleme medali võitnud neljalt eri spordialalt: kergejõustik, judo, maadlus ja sõudmine.

Kui võtta aluseks aga lihtsalt suveolümpiamedalite arv rahvaarvu kohta, on läbi aegade esikohal Soome. Eesti, kes ei saanud suure osa eelmisest sajandist iseseisvalt olümpiamängudel võistelda, on sellest hoolimata kõrgel üheksandal kohal.

Statistic: Average number of medals won per capita at the Summer Olympics from 1896 to 2016 (per one million inhabitants) | Statista
Find more statistics at Statista