Olümpia korralduskomitee teatas, et avatseremoonia direktor, Jaapani koomik ja dramaturg Kentaro Kobayashi vallandati 1998. aastal televisioonis tehtud naljade eest.

Tokyo 2020 president Seiko Hashimoto ütles pressikonverentsil, et info Kobayashi kohatutest naljadest jõudis nendeni alles eile hommikul. "Me kahetseme juhtunut. Kogu vastutus lasub minul, " sõnas Hashimoto.

Los Angeleses asuv juudi ülemaailmne inimõiguste organisatsioon Simon Wiesenthali keskus mõistis Kobayashi oma kolmapäevases avalduses hukka. Keskus teatas, et Kobayashi "tegi pahatahtlikke ja antisemiitlikke nalju", öeldes sealhulgas "mängime holokausti".

"Ühelgi inimesel, hoolimata sellest, kui loominguline ta on, pole õigust mõnitada natside genotsiidi ohvreid," ütles Wiesenthali keskuse globaalse sotsiaalse tegevuse juht Abraham Cooper.

Alles selle nädala alguses oli olümpia korralduskomitee vallandanud loomgingulisse meeskonda kuulunud Jaapani helilooja Keigo Oyamada, kuna selgus, et ta oli lapsepõlves kiusanud puudega klassikaaslast.

Märtsis sai sule sappa ka endine avatseremoonia direktor ja loovjuht Hiroshi Sasaki, kes solvas kuulsat naiskoomikut. 66-aastane Sasaki oli sunnitud ameti maha panema, sest tegi ettepaneku, et Jaapani meelelahutaja, koomik ja pluss-suuruse modell Naomi Watanabe võiks olümpia lõputseremoonial esineda "olümpiaseana" ("Olympig"). Sasaki pakkus välja, et naine võiks riietuda roosasse kostüümi ja kanda seakõrvu, sest "ta näeks siis välja võluv".