Soome koondis tegi võiduka debüüdi EM-finaalturniiril. Koondiseid tabas šokk avapoolaja lõpus ning mõlemal oli keeruline mänguga jätkata. Sportliku poole pealt tegi Soome pea ideaalilähedase esitusi, kui võrrelda meeskondade võimeid.

Elu on müstiliste kokkusattumuste rada. Kui Taani võitis 1992. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri, siis treenisin ma samal ajal Taanis kohaliku U17 ja U18 koondisega. Lisaks, mind võõrustas kunagise koondislase Preben Elkjæri onu! Nii et olin emotsioonide keskel.

Nüüd olen taas kogu selles keerises, sest 2021. aasta EM-finaalturniiri jälgin Soomes. Samamoodi näen seda melu vahetult.

Soome kaitse pidi olema raudne! Soomlaste julgestus oli tasemel enamus tsoonides. Esimene eesmärk oli kindlustada enda pall ja viia see ründajale. Värava puhul võitis Kamara palli, viis selle kesktsoonis ühelt äärelt teisele ja tekitati vaba ruum, sest Taani oli kõrgel. Pall viidi Joel Pohjanpalo pea peale ning tasub märkida, et kohalikud hindavad seda meest kõrgelt, eriti rünnakute lõpetamises osas. Jah, teda on seganud vigastused, aga kui lüüa Saksamaa Bundesligas üks värav 88 minuti kohta, siis võibki nii minna, et piisab ühest võimalusest ning juba karistatakse ära.

Formatsioonid

Soome mängis väga ratsionaalselt ja võistkond hindas perfektselt oma tugevusi ja nõrkusi. Kuigi UEFA veebileht arvas, et tegu on 4-4-2 asetusega, kus üks keskkaitsjatest oli äärepoolkaitses, siis reaalsuses oli tegu ikkagi 5-3-2 formatsiooniga. Teisel poolajal muutis Soome pärast ründajate vahetust oma asetuse 5-4-1 peale.

Taani alustas mängu 4-2-3-1 formatsiooniga, aga tekitasid huvitavaid rotatsioone. Reaalsuses tõusis vasakkaitse kõrgele, üks poolkaitsjatest täitis ala keskkaitsja ja äärekaitsja vahel, ääremängija üles ning ründaja ja Christian Eriksen mängisid false nine’i positsioonil.

Teisel poolajal meenutas Taani tegutsemine rohkem 4-3-3 formatsiooni. Enne Soome vahetusi langes nende üks keskpoolkaitsja keskkaitsjate vahele, teised poolkaitsjad tõusid kõrgemale ja ääremängijad pakkusid palju laiust. Kasutati palju rotatsioone, et avada Soome kaitselukku.

Soome taktika kandis vilja

Aga kui mõelda, kas Taani sai Soome jaoks väga ohtlikuks, siis ma arvan, et ei saanud. Soome suutis oma kaitseblokiga vastaseid ohjes hoida. Igas mängus peab väravavaht oma olekut väljakul õigustama ja kindlasti Lukas Hradecky seda täna tegi. Loomulikult paistis see eredalt silma penaltitõrje puhul, kuid tööd jagus tal veel.

Taani eesmärk oli loomulikult viigivärav kätte saada, aga ei õnnestunud see penaltist ega ka muudest olukordadest. Ühtpidi, täiesti mõistetav, sest olukord oli emotsionaalselt keeruline. Samas, asjaolud olid keerulised mõlema jaoks, sest ka soomlased olid väljakul, kui Erikseni terviserike juhtus.

Mul on ülimalt hea meel, et esimesed uudised Christian Erikseni kohta on positiivsed! Aga olles Soomes ja siinsete inimeste keskel, on mul ka hea meel, et mäng sai lõpuni mängitud ja võit Soomele kuulus. Torilla nähdään!