"Naomi on uskumatu sportlane ja inimene ning tema aktivism on olnud niivõrd mõjuv, aga kui su õlgadel on nii noores eas nii suur koormus, on see, mis juhtus, vältimatu," vahendab Daily Mail Hamiltoni Asebaidžaani GP etapi eelsel pressikonverentsil öeldut.

"Kui keegi räägib oma isiklikust vaimsest tervisest ja saab selle eest trahvi, pole see üldse lahe. Nad oleks kindlasti saanud seda kindlasti paremini lahendada ning loodetavasti vaatavad nad seda nüüd sügavuti ja leiavad parema viisi, kuidas seda tulevikus koordineerida."

Osaka teatas eelmisel neljapäeval sotsiaalmeedias, et ei anna French Openi suure slämmi turniiril ühtegi pressikonverentsi. "Kirjutan, et teatada, et ma ei räägi Roland Garrosi ajal pressiga. Olen sageli tundnud, et inimesed ei arvesta sportlaste vaimse tervisega ning see tuletab end meelde alati, kui näen mõnd pressikonverentsi või selles ise osalen," kirjutas 23-aastane tennisist.

"Tihtipeale me istume seal ning meilt küsitakse küsimusi, mida on küsitud juba mitmeid kordi varem või küsitakse midagi, mis meid endas kahtlema paneb ning ma ei anna end inimeste kätte, kes minus kahtlevad. Olen vaadanud mitmeid klippe sportlastest, kes pärast kaotust pressiruumis murduvad ning tean, et te olete neid samuti näinud."

"Ma usun, et kogu olukord sarnaneb maaslamaja löömisega ning ma ei mõista, mis põhjus selle taga on. Minu pressiga mitte suhtlemine ei ole midagi isiklikku turniiri ega paari ajakirjaniku suhtes, kes mind noorest peale on intervjueerinud. Enamusega nendest on mul sõbralikud suhted. Kui aga organisatsioon arvab, et nad võivad lihtsalt öelda "Tee pressikonverents või sa saad trahvi" ning ignoreerivad nende koostöö keskmes olevate sportlaste vaimset tervist, siis ma lihtsalt pean naerma."

"Igatahes, ma loodan, et see arvestatav summa, millega mind selle eest trahvitakse, läheb vaimse tervisega tegelevasse heategevusfondi."

Pärast avaringi võitu rumeenlanna Patricia Tigi üle trahvitigi Osakat 15 000 dollariga. "Prantsusmaa lahtiste meeskond palus Osakal meelt muuta ning püüdis edutult rääkida temaga, et saada paremini teada tema heaolust ning mõista tema mure põhjuseid," seisis pressiteates.

"Osaka otsustas täna mitte austada meediaga seotud kohustusi, millega ta on lepinguliselt seotud. Seega määrati talle 15 000 dollari suurune trahv," lisati teates. "Meie turniiridel osalevate mängijate vaimne tervis on prioriteeet. Meil on märkimisväärsed ressursid, et mängijate eest hoolitseda. Kuid selle jaoks on meil vaja mõista mängijate perspektiivi."

Esmaspäeval teatas Osaka, et loobub edasisest turniirist. "Ma arvan, et hetkel on nii turniiri, teisi mängijaid kui mu enda heaolu arvestades kõige parem, kui ma edasisest mängimisest loobun, et kõik saaksid Pariisis keskenduda tennisele," teatas Osaka.

1x
00:00

"Ma ei tahtnud segadust tekitada ja tunnistan, et minu ajastus polnud ehk parim ja minu sõnum võinuks olla selgem. Tõsi on see, et ma olen alates 2018. aasta US Openist kannatanud depressioonihoogude all ja mul on olnud väga raske sellega toime tulla. Kõik, kes mind tunnevad, teavad, et ma olen introvertne inimene, ja kõik, kes on mind turniiridel näinud, teavad, et ma kannan tihti kõrvaklappe, et sotsiaalse ärevusega toime tulla. Kuigi tenniseajakirjandus on minu vastu alati lahke olnud (ja ma tahan vabandada kõigi lahedate ajakirjanike ees, keda ma võisin haavata), ei ole ma loomult avalik esineja ja mul on enne maailma meediaga rääkimist tohutud ärevushäired."

Osaka lisas, et võtab nüüd aja maha ning lähiajal võistlustel ei osale. "Kui on õige aeg ja ma naasen, tahan WTA-ga teha koostööd, et arutada võimalusi, kuidas seda olukorda mängijate, meedia ja fännide jaoks paremaks muuta."