Bikše arvates oleks see õiglane karistus Valgevenele, mille ametivõimud sundisid pühapäeval Ateenast Vilniusesse teel olnud reisilennuki Minskis maanduma ja arreteerisid pardal olnud Valgevene opositsioonilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši.

"Mul on ettepanek: Läti võtab kinni kogu Valgevene jäähokimeeskonna ja vabastab selle Läti-Valgevene piiril kõigi Valgevene terrorirežiimi poliitvangide vastu," teatas parlamendiliige oma Facebooki lehel. "Meie vastus peaks olema käegakatsutav ja valju."

52-aastane Bikše kuulub poliitilisse ühendusse Arengule/Poolt!, mille üks eestvedajaid on 41-aastane Riia linnapea Martinš Stakis, kes sai MMi ajal suurt tähelepanu Valgevene riigilipu eemaldamisega Radisson Blu Hotel Latvia eest, kus Valgevene koondis peatub.

Rahvusvahelise jäähokiföderatsiooni president Rene Fasel on selgitanud Riia linnapea käitumist poliitiliste eesmärkidega, väites, et põhjuseid tuleb otsida kohalikest valimistest, mis toimuvad 5. juunil ehk MM-i eelviimasel päeval.

Kuna Bikše ettepanek sai kõvasti kriitikat, tegi poliitik hiljem teisegi postituse. Ta kirjutas: " Täna sain oma avalduse kohta, kus kutsusin üles Valvevene koondist kinni võtma, palju vihaseid kommentaare. Mul on väga kahju, et paljud on seda nii tõsiselt võtnud. Neile, kes ei tunne Läti riigi toimimise põhimõtteid, pean ütlema: sellise ettepaneku aktsepteerimine ja rakendamine Lätis on täiesti võimatu. Läti on demokraatlik riik, kes austab rahvusvahelist õigust."

"Vabandan nende hokimeeste ees, kes on selle ettepaneku pärast solvunud või segaduses olnud, samuti nende Valgevene hokifännide ees, kes Läti traditsioone ja seadusi ei tunne ning kes võtsid mu pakkumist tõsiselt ja ähvardasid oma meeskonda," lisas Bikše.

Algselt pidid tänavused jäähoki maailmameistrivõistlused toimuma Minskis ja Riias, kuid Läti keeldus poliitilistel põhjustel koos Valgevenega turniiri korraldamisest.