Valgevene koondise eemaldamisest hakati kõva häälega rääkima pärast seda, kui Valgevene ametivõimud sundisid pühapäeval Ateenast Vilniusesse teel olnud reisilennuki Minskis maanduma ja röövisid pardal olnud Valgevene opositsioonilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši.

"Saime rahvusvaheliselt jäähokiföderatsioonilt kirja, milles paluti meil tagada mängijate turvalisus turniiri ajal. Kas valgevenelasi saab turniirilt välja visata? Mitte mingil juhul. Oleme kõik sama hokipere liikmed,” sõnas Kalvitis Läti meediale.

Läti välisminister Edgars Rinkevics ja Riia linnapea Martinš Stakis asendasid esmaspäeval Radisson Blu Hotel Latvia ees, kus Valgevene koondis peatub, Valgevene ametliku lipu ajaloolise valgepunavalge rahvuslipuga, mida kasutab Valgevene opositsioon.

Ka Eesti endine president Toomas Hendrik Ilves on kutsunud rahvusvahelist jäähokiliitu üles, et Valgevene tuleks MM-turniirilt eemaldada. "Rahvusvaheline jäähokiliit saab ja peakski Valgevene Riias toimuvatelt maailmameistrivõistlustelt minema viskama," kirjutas Ilves sotsiaalmeedias. "See teeks rohkemgi kui miski muu haiget hokit armastavale diktaatorile Aljaksandr Lukašenkale ning näitaks, et riigi poolt organiseeritud terrorismil on tagajärjed."

Valgevene hokikoondis on alustanud MM-turniiri hästi ning hoiab hetkel A-alagrupis neljandat kohta. Teises voorus üllatasid valgevenelased Rootsit 1:0 võiduga.