Kohtumine oli väga võrdne, kuid geimide lõpufaasis olid eestlased otsustavamad, lätlased kippusid eksima.

Kuna suve esimesest poolest jääb mitu põhitegijat eemale (Kert Toobal, Robert Täht, Martti Juhkami, Andrus Raadik), siis on Eesti koondis üpris uue näoga.

Alustati koosseisus Renet Vanker, Renee Teppan, Kristo Kollo, Märt Tammearu, Ardo Kreek (kapten), Andri Aganits ning libero Silver Maar.

Avageim Eestile 25:23, geimi lõpus lõi Teppan vajalikul hetkel serviässa ja veel ühe tugeva pallingu.

Ka teine geim Eestile numbritega 25:23. Geimi lõpus lõi Kollo serviässa ja Aganits hiilgas blokiga.

Kolmandas geimis asendas Karli Allik Kollot. Eesti mängis geimi keskel küll maha 16:12 edu, kuid taas pandi lõpus oma suuremad kogemused ja enesekindlus ikkagi maksma.

Väga hea partii teinud 20aastane Tammearu tõi Eesti resultatiivseimana 18 punkti (+13; rünnak 68%), Teppan lisas 13 (+3), Kreek 8 (+8), Aganits 7 (+3), Kollo 7 (+3), Allik 4 (+2) ja Vanker 2 (+1) silma. Läti poolel kanti Kristaps Šmitsi arvele 15 (+7) ja Kristaps Platacsi kontosse 11 (+5) silma.

Treenerite otsusel peeti ka lisageim, kus anti mõlemalt poolt võimalust teistele mängijatele, Eesti võitis selle 25:18. Selle geimi naelaks oli neli järjestikust serviässa Allikult. Allik tõi nelja geimiga 10 punkti.

"Eks arenemisruumi on veel," lausus Kreek. "Mingit ideaalset mängu me ei mänginud. Parandamisruumi on, aga tore on võita ikka."

Kuidas noor sidemängija hakkama sai? "Kohati oli kõikumisi, aga üldjoontes kõik toimis. Arvan, et hetkel võib rahule jääda," hindas Kreek.

Meeskonnad kohtuvad omavahel veel homses treeningmängus, seejärel ka Kuldliigas kaks korda ja 1. septembril EM-finaalturniiri avamängus. Viimati kaotas Eesti Lätile 2013. aastal.

Enne mängu:

Eesti meeste koondise jaoks algab eriline hooaeg, mis kulmineerub septembris koduse EM-iga.

Avo Keele juhitava Lätiga kohtub Eesti sel hooajal väga palju. Lisaks praegustele sõprus- ja treeningmängudele minnakse vastamisi nädal hiljem Tartus Kuldliiga esimesel alagrupiturniiril ja seejärel juuni alguses Liepajas teisel alagrupiturniiril. A-gruppi kuuluvad veel Hispaania ja finaalturniiri korraldaja Belgia. Edasi saavad lisaks korraldajale kolme grupi võitjad, kui Belgia peaks A-grupi võitma, siis ka parim teise koha meeskond.

Kõige olulisem mäng Lätiga toimub aga esialgse veel ametlikult kinnitamata info kohaselt 1. septembril, kui Eestis toimuva EM-i alagrupiturniiri avamängus võõrustavad eestlased Saku suurhallis lätlasi.

Kumbki võistkond ei esine täna parimas rivistuses. Kui Eesti poolel ei tee täna ega ka Kuldliigas kaasa Kert Toobal, Robert Täht, Martti Juhkami ja Andrus Raadik, siis Läti eest ei tule täna platsile Deniss Petrovs, Hermans Egleskalns ja nurgaründaja Romāns Saušs kehastub vigastuse tõttu liberoks.

Eile peeti kaks treeningmängu, Eesti A esindus alistas Läti esimese võistkonna 3:0 (25:15, 25:16, 25:16), B tiimide heitluses võitis Eesti samuti kuivalt, numbrid olid 25:13, 25:22, 25:22.