Järvinen kindlustas koos koondisekaaslase Sinem Kurtbayga märtsi lõpus toimunud Lanzarote regatil Narca 17 klassis koha Tokyo olümpiamängudele. 8. aprillil mõistis Helsingi ringkonnakohus aga Järvineni kaheks ja pooleks aastaks süüdi vangi. Soome rahvusringhäälingu (Yle) teatel mõisteti soomlane süüdi narkokuritegudele ja rahapesule kaasaaitamises. Portaal Insidethegames.biz kirjutab, et Järvinen oli üks 53-st inimesest, kes mõisteti süüdi seoses Katiska juhtumiga. Katiska on üks Soome ajaloo suurimaid narkootikumidega seotud juhtumeid, mis uurib narkokuritegusid Soome piiri ja Costa del Soli (Hispaania) vahel aastatel 2017-2019.

Soome olümpiakomitee tippsportlaskomisjon otsustas 20. aprillil, et Kurtbay kõrval tuleb Järvineni asemel olümpiamängudel starti Akseli Keskinen (21). Seejuures ei teinud kohalik olümpiakomitee otsust Järvineni mineviku, vaid puhtalt sportlike kriteeriumite põhjal.

"Tegime otsuse puhtalt sportlikele kriteeriumitele põhinedes," selgitas Soome olümpiakomitee tippsportlaskomisjoni juht Mika Lehtimäki Yle vahendusel. "On selge, et mõlemad võistluspaarid (Kurtbay/Järvinen ja Kurtbay/Keskinen - toim) olid võrdsed. Üheks meie kriteeriumiks on aga nooremate ja tuleviku mõistes väärtuslikemate sportlaste eelistamine," viitas Lehtimäki Keskineni 21 eluaastale. Lehtimäki sõnul oli Järvinen jätkuvalt kaalumise all, sest Helsingi ringkonnakohtu otsus pole veel lõplik.

Kui palju mängisid komisjoni otsuses rolli moraalsed ja eetilised küsimused? "Antud juhul üldse mitte," avaldas Lehtimäki. "Otsus põhines ainult sporditulemustel. Kui me poleks sportlikel kriteeriumitel lahenduseni jõudnud, oleks olümpiakomitee pidanud põhjalikult mõtlema moraalsete ja eetiliste küsimuste peale. On selge, et sellist laadi süüdistused on vastuolus olümpiakomitee väärtustega."

Järvinen pole unistust Tokyo olümpiamängudest maha matnud. Soomlane on apelleerinud nii Helsingi ringkonnakohtu kui ka Soome olümpiakomitee otsuse. "Sel (esialgse kohtuotsuse hetkel) sain rohelise tule olümpiamängudeks valmistumist jätkata. Midagi pole vahepeal muutunud," jätkas Järvinen, kes kinnitas, et on kohtuotsuse edasi kaevanud. "Kuni lõpliku kohtuotsuse saabumiseni olen tegelikult süütu."

Järvinen on apelleerinud ka olümpiakomitee otsuse, sest see ei olnud tema sõnul põhjendatud. "Olümpiakomitee väitis sportlikele kriteeriumitele tuginedes, et mina ja Keskinen oleme võrdsed. Viimase aasta jooksul on mul kogunenud ligi 200 treeningpäeva ning mul on üle nelja aasta kogemusi täiskohaga purjetajana. Keskinen on purjetanud kokku umbes 11 kuud."

Konkurent toetab Järvineni

Seejuures toetavad nii Kurtbay kui ka Järvinenilt koha endale saanud Keskinen kogenud purjetajat. Yle teatel saatsid sportlased vahetult enne olümpiakomitee otsust organisatsioonile kirja, kus teatasid, et Järvinen väärib kohta olümpiamängudel.

Lehtimäki sõnul pole sportlaste sammus midagi üllatavat. Nimelt on purjetajate olümpiaprojekt üldse elus püsinud tänu Järvineni rahalisele toetusele. "Loomulikult on inimlik, et kui üks rahakott rahastab viieaastast projekti, tekib teatud lojaalsustunne," sõnas tippsportlaskomisjoni juht.