Meie kolleegid väljaandest Futsal Focus võtsid ühendust CONMEBOLi arendusosakonna koordinaatori Rodrigo Péreziga, et teada saada, millised plaanid on liidul saalijalgpalliga lähitulevikus. Baltic Futsal Marketing toob teieni selle loo tõlgitud versiooni.

Millist vahetut toetust osutab CONMEBOL Lõuna-Aafrika saalijalgpalli arengu jaoks?

CONMEBOLil on olemas selge strateegia saalijalgpalli arenguks kõigis kümnes liidu liikmesriigis. Näiteks korraldame me kursuseid treenerite kvalifikatsiooni tõstmiseks, samuti korraldame spetsialiseeritud kursuseid väravavahtidele. Lisaks on olemas finantstoetuse programm kohalikele liitudele, mis seisneb erinevate saalijalgpalliürituste ja -festivalide, sealhulgas sõprusmängude korraldamise toetamises. Peale selle ehitatakse või rekonstrueeritakse igal aastal kaks lahtist mänguväljakut CONMEBOLi liikmesriigi kohta. Tänu sellele toetusele loodame mitte üksnes suurendada võistlustel osalejate hulka, vaid ka nende professionaalseid oskusi. Seeläbi tekib kõigil andekatel mängijatel võimalus ennast teostada ja osaleda uuel rahvusvahelisel noorte koondistele mõeldud võistlusel, mille me neli aastat tagasi lõime.

CONCACAFi kritiseeritakse sageli saalijalgpalli toetuse puudumise pärast Põhja- ja Kesk-Ameerika riikides. Kuidas CONMEBOL sellesse spordialasse suhtub?

Minu arvates toetab CONMEBOL saalijalgpalli maailmas teistest rohkem ja pakub oma liikmetele hulganisti programme spordiala arenguks. See spordiala sai alguse siit, see on meie ajaloo, kultuuri ja sportliku identiteedi osa. Saalijalgpall on populaarne nii iseseisva spordialana kui ka suure jalgpalli fundamentaalse partneri rollis, paljud saalijalgpalli mängu aspektid on väga kasulikud jalgpallurite arengu jaoks.

Üsna hiljuti saavutas Venezuela ajaloolise edu, kvalifitseerudes maailmameistrivõistlustele, mis toimuvad sellel aastal Leedus. Millise finantstoetuse saab Venezuela rahvusföderatsioon pärast seda saavutust?

Viimase viie aasta jooksul suurendas CONMEBOL märkimisväärselt boonusväljamakseid maailmameistrivõistluste otsustavasse staadiumisse pääsemise eest. Samuti pakume finantsabi noorte jalgpallurite mänguoskuste arendamisele suunatud saalijalgpalliürituste ja -festivalide korraldamisel ning läbiviimisel.

Milliseid turniire CONMEBOL korraldab erinevas vanuses klubide ja rahvusmeeskondade jaoks?

Mis puudutab klubiturniire, siis nendeks on Libertadorese karikaturniir meestele ja Libertadorese karikaturniir naistele. Rahvuskoondiste jaoks on turniire oluliselt rohkem: Ameerika karikaturniir, Lõuna-Ameerika karikaturniir, Evolutsiooni liiga, noorte liiga (kuni 20-aastased), Evolutsiooni liiga kuni 20-aastastele, juunioride liiga (kuni 17-aastastele), Ameerika karikaturniir naistele, juunioride liiga noortele naistele (kuni 20-aastased). Konföderatsioon jälgib pidevalt uute turniiride loomise vajadust, iseäranis noorte mängijate jaoks, et nad saaksid areneda võistluslikes tingimustes.

Millised on konföderatsiooni edasised plaanid jalgpallurite professionaalsete oskuste arendamise jätkamiseks?

CONMEBOLi jooksev ülesanne on treenerite koolituste kvaliteedi parandamine, olemasoleva taristu moderniseerimine ja uute objektide ehitamine, samuti põnevate võistluste läbiviimine. Lähitulevikus tahame veidikene tõsta turniiride korraldamise professionaalsust.

Nagu olen juba maininud, korraldame korraga mitut võistlust teismelistele – nii noortele meestele kui ka noortele naistele. Lisaks oleme ainus konföderatsioon maailmas, kes korraldab rahvusvahelist turniiri juunioridele vanuses kuni 17 aastat. Evolutsiooni liigas anname noortele mängijatele võimaluse osaleda täiskasvanute turniiril: iga klubi saab oma taotlusesse lisada maksimaalselt kolm kuni 20-aastast jalgpallurit. Seega liiguvad nad järk-järgult noorte saalijalgpalli juurest täiskasvanute saalijalgpalli juurde. Minu pilgu läbi võimaldab see noortel mängijatel saada emotsioone ja kogemust vanematelt mängijatelt, treenides koos nendega, tehes väljasõite ja nii edasi. Sport ei ole mitte üksnes füüsiline protsess, psühholoogia on siin samuti väga tähtis, seetõttu tundub selline integreerimine meile väga oluline.