„Nagu koondiseakende puhul ikka, oleme saanud teha ainult kolm-neli korralikku trenni. Füüsiline koormus polegi nii suur, aga taktika ja kaitsevariantide paika panemine on (lühikese aja jooksul) väga oluline. Nendele, kes on viimasel aastal koondise juures juba varem olnud, on see lihtne. Aga minu ajal on Maik-Kalev Kotsar ja Sten Sokk koondises esimest korda ning teisi on ka. Süsteemi paika saamine võtab kindlasti aega,” rääkis Toijala.

Viimane lihv anti mängutaktikale täna hommikul. Neljapäeva õhtul vaatas koondis hotellis Itaalia ja Põhja-Makedoonia kohtumist. Suuri üllatusi see matš ei pakkunud, küll tuleb arvestada, et võrreldes eilsega vahetas Itaalia kaks pallurit välja.

Tänasest mängust jäävad eemale Filippo Baldi Rossi (eile Põhja-Makedoonia vastu 13 minutit, kolm punkti) ja Giordano Bortolani (17 minutit, seitse punkti), neid asendavad Michele Vitali ja Simone Zanotti.

Paberil läks Itaalia rivistus tugevamaks, eelkõige Saksamaal Bambergis mängiva Vitali näol. Eelmisel aastal kostitas 196 cm pikkune viskaja Saku Suurhallis Eestit 22 punktiga. Tsentrina tegutsev Zanotti on Pesaros Henri Drelli klubikaaslane.

Kui Martin Dorbek välja jätta, on Eestil võrreldes novembrikuise Venemaa-mänguga uus tagaliin. Kerr Kriisa, Siim-Markus Posti, Rain Veidemani, Martin Paasoja ja Saimon Suti asemel on täna koosseisus Sten Sokk, Rait-Riivo Laane, Kristian Kullamäe, Märt Rosenthal ja Robert Valge.

Kristian Kullamäe.

„Kullamäe võib tagaliinis täita mõlemat positsiooni. Kindlasti võib ta olla Soku või Laanega samal ajal väljakul. Rosenthaliga on sama, ta on Pärnus mänginud mõlemat positsiooni,” ütles Toijala.

Teoorias oleks võimalik number „kahe” positsioonil anda minuteid ka Janari Jõesaarele. Henri Drell on tänavu Itaalia kõrgliigas pidanud suurema osa ajast katma endast jõulisemaid mängijaid, aga varasematel aastatel pole pole tagaliinis tegutsemine päris võõras tallegi.

Keskmängijate osakond on paigas – minutid jagavad Kotsar ja Rauno Nurger, varuvariant on ka Kregor Hermet. Oluline roll on suure ääre positsioonil kindlasti Kaspar Treieril, Itaalias on ta mänginud ka väikest äärt. Tänu Jõesaare, Drelli ja Treieri mitmekülgsusele pole vaja äärel positsioone kivisse raiuda, palju sõltub konkreetsest hetkest ja vastastest.

Pelgalt võistkondlikust mängust ei piisa

Itaalial on tugev ja ühtlane koosseis, täpselt nagu aasta tagasi Tallinnaski. Mõned pallurid siiski eristuvad. Vitalist oli enne juttu, aga tagaliini aju on Treieri klubikaaslane Marco Spissu. Sassari Dinamo mängujuht tabas eile Põhja-Makedoonia vastu väljakult 15 viskest vaid neli, aga kehva viskepäeva kompenseeris ta üheksa resultatiivse sööduga.

Koondise ehk nimekaim tegija Amedeo Della Valle (Podgorica Buducnost) piirdus eile 13 minuti ja kaheksa punktiga. Korvialune tandem Giampaolo Ricci ja Amedeo Tessitori mängib koos Serbia ässade Miloš Teodosici ja Stefan Markoviciga Bologna Virtuses. Põhja-Makedoonia vastu viskas Tessitori 18 ja Ricci 11 punkti.

Põhja-Makedoonia pikad paistsid Tessitori vastu teisel poolajal korvi all päris abitud, Ricci on eriti ohtlik kaugvisetel.

Toijala rõhutas enne kohtumist, et Itaalia trump on füüsiline mäng ja kaitses vahetavad nad katete järel julgelt mehi. See nõuab Eestilt individuaalset meisterlikkust. Õnneks on Eestil Kullamäe näol olemas mees, kes on harjunud vastaseid üks-ühe vastu üle mängima. Omad võimalused läbi murda tuleb ära kasutada ka Drellil.

Itaalia on hoolimata NBA ja Euroliiga pallurite puudumisele rünnakul äärmiselt ohtlik. Toijala sõnul ei hakka Eesti siiski meelega mängutempot alla lööma.

"Meil on noor võistkond ja eesmärk on tegutseda kõik 40 minutit intensiivselt. Kiire mäng sobib meile küll," lausus peatreener.

Eesti – Itaalia kohtumine algab Eesti aja järgi juba kell 13.30, Permis näitab kell avavile ajal 16.30.

B-grupi tabeliseis: 1. Itaalia (4 võitu, 0 kaotust), 2. Venemaa (2-2), 3. Eesti (1-2), 4. Põhja-Makedoonia (0-3).

Eestil tuleb finaalturniirile pääsemiseks edestada kas Venemaad või Põhja-Makedooniat, Itaalia on korraldajamaana juba pileti taganud.

B-grupi järelejäänud mängud Permis:

Reede, kell 13.30 Itaalia - Eesti
Reede, kell 16.30 Põhja-Makedoonia - Venemaa

Pühapäev, kell 14 Põhja-Makedoonia - Itaalia
Pühapäev, kell 17 Venemaa - Eesti

Esmaspäev, kell 16 Eesti - Põhja-Makedoonia