Kremli teatel pidasid Putin ja ROK-i president Bach teisipäeval maha telefonikõne, mis oli väidetavalt kahe mehe esimeseks omavaheliseks vestluseks pärast CAS-i otsust vähendada Venemaale määratud keeldu. Kreml ei avalikustanud, kas Putin ja Bach arutasid kõne ajal ka Venemaa hetkeseisu rahvusvahelisel spordimaastikul. Küll aga toodi välja, et Venemaa president soovis Bachile õnne, kes tähistas teisipäeval 67. sünnipäeva. "Venemaa riigipea ja ROK-i president saatsid kõne ajal ühtlasi üksteisele sooje tervitusi," vahendas portaal Insidethegames.biz Kremli pressiteadet.

Portaal küsis vestluse osas täpustavat kommentaari ka ROK-i pressiteenistuselt, kuid sealt vastati neile, et nad polnud kõnest teadlikud ning ei saa asja täpsemalt kommenteerida.

Insidethegames.biz kirjutab, et Bachi ja Putini omavaheline lähedane suhtlus on minevikus saanud suure kriitika osaliseks. Putin oli esimene riigipea, kes õnnitles Bachi, kui ta 2013. aastal ROK-i juhiks valiti. Mehed töötasid tihedalt koos ka 2014. aastal Sotšis toimunud taliolümpiamängu eel. Väidetavalt kohtusid Bach ja Putin viimati omavahel 2018. aastal Moskvas toimunud jalgpalli MM-i finaali ajal.

Nelja-aastast keeldu vähendati poole võrra

Maailma Antidopinguagentuur (WADA) määras esialgu Venemaale nelja-aastase võistluskeelu, sest nad polnud vastupidistelt ettekirjutustele tõhustanud dopinguvastast võitlust ning manipuleerisid WADA-le esitatud andmetega. CAS otsustas tänavu detsembris aga keeldu kahe aasta võrra lühendada. CAS lisas otsuses, et keelu lühendamist ei tohiks vaadata kui Venemaa tegude õigeks mõistmist. Siiski ei saa Venemaa sportlased esindada kodumaad veel 2021. aasta suvesse lükatud Tokyo olümpiamängudel, 2022. aasta jalgpalli MM-il ja 2022. aasta Pekingi taliolümpial.

Suurvõistlustel saavad siiski osaleda oma puhtust tõestavad Venemaa sportlased, kes peavad seda tegema neutraalse lipu all. 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpial osales selliseid sportlasi 168. Kergejõustiku tiitlivõistlustel pole venelased oma lipu all võistelda saanud alates 2015. aastast.

Portaal Insidethegames.biz kirjutab, et Venemaa valitsuse liikmed ning ka president Vladimir Putin ei tohi olümpiamänge külastada. Ainsa erandina võivad nad tulla mänge vaatama juhul, kui korraldajamaa riigipea neile isiklikult kutse saadab.