Tõivo Sarmet sündis 1944. aastal Tallinnas. 1974. aastal lõpetas ta Tallinna Polütehnilise Instituudi ja tegutses alates Eesti taasiseseisvumisest ehitusettevõtjana.

Tõivo Sarmet oli mitmekordne Eesti meister matkamises ja jääronimises ning alates 1991. aastast ka Nõukogude Liidu meistersportlane. Ta sooritas üle 30 kaugmatka, neist ligi pooled kõrgeima raskusastmega.

Tõivo Sarmet on tõusnud viie maailmajao kõrgemaile tipule, kahele kaheksatuhendemeetrisele mäetipule ja endise Nõukogude Liidu neljale seitsmetuhandemeetrisele mäetipule. Ta on üks 10 eestlasest, kellele on omistatud alpinistide hulgas kõrgelt hinnatud Lumeleopardi aunimetus.

Tõivo Sarmeti tuntuimaks saavutuseks kujunes Eesti oma Mount Everesti ekspeditsiooni korraldamine 2003. aastal, mille käigus Alar Sikk tõusis esimese eestlasena Džomolungma mäetippu ja heiskas seal Eesti rahvuslipu. Tähelepanu pälvisid ka tema korraldatud eestlaste esimesed ekspeditsioonid Lõuna-Ameerikasse ja Alaskale. Sarmeti juhtimisel tegid Eesti mägironijad algust rahvusvaheliselt aktsepteeritavate tõusudega kaheksatuhandelistele mäetippudele.

Tõivo Sarmet on koos Raivo Plumeriga kirjutanud mälestusteraamatu “Everesti päevik” (Pegasus, 2005). Tema ekspeditsioonidest on valminud kaks dokumentaalfilmi:

* “Cho Oyu”, Vesilind, 1998,autor Riho Västrik
* “Mount Everest”, 6 osa, BEC, 2003, autor Vahur Kersna.

Tõivo Sarmeti tuntumad õpilased on Raivo Plumer, Ivar Lai, Margus Proos, Heiki Erm, Tarmo Riga, Alar Sikk jt. Ta on olnud Eesti Matkaliidu juhatuses ning Eesti Mägiekspeditsioonide Klubi asutaja ja juht.

Tõivo Sarmet lahkus meie seast ootamatult 13. novembril 2020 peale lühiajalist haiglaravil viibimist koroonadiagnoosiga.

Lahkunut jäävad leinama abikaasa ja kolm poega.

Jaga
Kommentaarid