Teisisõnu, istuva töö puhul on oluline võimalikult tihti püsti tõusta ja istudes pidevalt nihelda ja asendid vahetada. Ka ülekoormust spordis saab ennetada teadlikult treenides, venitades, taastudes jne. Aga kuidas?

3. novembri loengus „Kodukontor lihaspinge vabaks!" räägib füsioterapeut Katre Lust-Mardna sellest, kui palju head saab meie luulihaskonnale pakkuda kodukontoris töötamine ja kuidas olemine koduses töökeskkonnas veel mõnusamaks ja mugavamaks teha. Paljud igatsevad oma tööl kalliks saanud seismist võimaldavat lauda, kuid saab hakkama ka selleta toetades oma keha. Võtame taas teemaks ka istumisasendid ja ergonoomika.

Oma igapäevatöös füsioterapeudina näeme rohkelt sportlikku klientuuri, kes endale suurte koormuste ja agara treenimisega tihti liiga teevad, kuid faktidele toetudes liigub suurem osa Eesti elanikkonnast natuke liiga vähe. Metsaalused olid kevadise eriolukorra ajal rahvast täis, kuid statistika järgi liikusid kodukontorite tipp-perioodil inimesed siiski vähem kui tavaolukorras. Loengus vaadakse üle selle, millega alustada, kui liikumisse on tulnud paus? Kui suurt kasu saame lõigata igapäevastest liikumisringidest?

Tublide liikujate heaks puudutab lektor ka vigastuste riski vähendamise teemasid, räägib ka efektiivsetest kodusestest treeningutest kogu kehale ja lihtsatest sirutustest kaela- ja õlavöötmele. Tehakse ühiselt läbi harjutusvara, mis loengust kaasa võtta.

Füsioterapeudi loeng on osa Treeni teadlikult loengusarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones või veebiloenguna. Loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18.00 ja kestus on umbes 1,5 tundi. Osalustasu 8€ (kohapeal sularahas, veebiloengu puhul esitatud arve alusel).

Füsioterapeut Katre Lust-Mardna on Füsioteraapia Kliiniku üks juhte ja igapäevaselt teiste füsioterapeutide, pereõdede, treenerite jt spetsialistide koolitaja. Lisaks teeb Katre paljudes suurfirmades ergonoomika-alaste praktiliste soovituste strateegiaid ja koolitusi. Ta omab erialast magistrikraadi Tartu Ülikoolist ning läbib iga-aastaselt rahvusvaheliste valdkonna erialaseltside (nt ESSKA) koolitusi välisriikides. Lisaks tööle peamiselt ortopeediliste probleemidega patsientidega oma kliinikus, on Katre spetsiifilistemaks huvigruppideks rasedad, sportlased ja istuva töö tegijad, nende liikuma saamine, ülekoormusest ja passiivsetest asenditest tingitud vaevuste vältimine.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2020 on peale seda loengut veel 5 loengud. Need on:

10.11 Hea une tehnikad. Unearst dr Heisl Vaher

17.11 ÜKE mõju ja sobitumine sportlase treeningplaani. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner

24.11 Sportlase toitumine, taastumine. Triatleet, suurvõistluste korraldaja Ain Alar Juhanson

01.12 Kuidas juhtida muutusi oma elutreeningutel? Psühholoog, muutuste ja arengunõustaja Eva-Maria Kangro

08.12 Ööpäeva rütm - kas saab selle eest põgeneda või peab alluma? TLÜ professor Kristjan Port


Registreerimine loengutele:
https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Soovitame aegsasti registreerida huvipakkuvatele loengutele, sest koroonaviiruse leviku tõttu lubatakse 2020 sügisel saali poole vähem inimesi. Võimalus on loengus osaleda ka veebiloenguna, sel juhul tuleb oma soov edastada registreerimisel ning tasuda esitatud arve alusel ülekandega enne loengu toimumist.

Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ loodus- ja terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga. Loengute teavitust aitab teha Delfi.