Kuigi tegemist on tugevuselt teise sarjaga, siis osalejate hulgas on mitmeid tituleeritud meeskondi. HC Viimsi võitis Eesti meistrikulla 1997. aastal, Tallinna Oskar on viiekordne medalist ja kahekordne Eesti karikavõitja. HC Tallas võitis oma nime all Eesti kõrgliigas pronksi 2004 ning täiskasvanute sarja naasval Valga käsipallil on ette näidata taasiseseisvumisjärgne esimene meistrikuld Maret-Spordi nime all.

Valga Kävali treener: poisid on tahtmist täis

Üheksa osalevat võistkonda on: Põlva/Arcwood, Tallinna Oskar, Tartu Ülikool, HC Tallas/Tallinna Spordikool, Põlva Coop, HC Tallinn 2, HC Kehra/Primend, HC Viimsi/Tööriistamarket ja Valga Käval. Viimane naaseb täiskasvanute liigadesse pärast viieaastast eemalolekut.

"Mõte hakkas siin suvel vaikselt idanema. Kolisin ise kodulinna tagasi ja Andris Uibo pakkus, et hakkaksin asja vedama. Kui algul saime kümmekond nime paberile ja olime valmis vastu võtma Jüri Lepa pakkumise pealinnast abijõude kasutada, siis lõpuks tuli kokku 21-liikmeline koosseis," selgitas Kävali peatreener Veiko Luik meeskonna naasmislugu.

Käval esindas viimati Valgat meistriliigas hooajal 2014/15, kui põhiturniiril saadi viies koht. Aasta varem võideti tänase koondislase Andris Celminši 224 värava toel esiliiga, meeskonda kuulusid toona ka Veiko ja Lauri Luik ning Ingmar Kasuk, kes nüüdki moodustavad Kävali kogenuma osa. Luik mängis ise vahepeal Viljandis ja HC Tallinnas, Kasuk esindas Kehrat.

"Valgas on andekaid pallureid peale kasvamas ning meie eesmärk on olla eeskujuks, et noored näeksid, kuhu võimalik pürgida. Poisid on tahtmist täis ja kuigi hetkel ei oska tulemuslikult midagi oodata, siis ambitsiooni meil jagub. Tähtis on, et mänguisu jääks alles ja kõik naudiksid käsipalli – siis võib mõne aasta pärast näiteks finaalturniiri eesmärgiks seada," arvas Luik.

Põlva/Arcwood läheb hooajale vastu ülipika kaotuseta seeriaga

Viimati lõpetatud esiliiga hooaja ehk 2018/19 võitis Põlva/Arcwood ning ka märtsis juhtis tiitlikaitsja põhiturniiri. Viimati maitses Põlva/Arcwood kaotusekibedust 2018. aasta kevadel, kui esiliiga poolfinaalis HC Tallinn 2 vastu ühe väravaga alla jäädi. Sealtpeale on kaotuseta püsitud juba 30 kohtumist järjest.

"Selle jada peale me liigselt ei mõtle, algul võtame mäng korraga ja liiga kaugeid eesmärke ei sea," tunnistas Põlva/Arcwoodi peatreener Romet Oone. "Mõned tiimid on tugevnenud, mõned päris uued ja meistriliiga pallurite mittekasutamine paneb kindlasti noori pead tõstma. Meilt läksid Mario Karuse ja Siivo Sokk tagasi Servitisse, aga muidu on koosseis sama ning mängunälg suur."

Omamoodi meeste käsipalli naasja on ka HC Tallas/Tallinna Spordikool. Ehkki Tallase klubisüsteemi kuuluvad ka meistriliigas pallivad Tallinn ja Raasiku/Mistra, siis oma nime all Tallas mullu ei osalenud. Nüüd tullakse lahingusse peamiselt noortest koosneva meeskonnaga, mida juhendab legendaarne Jüri Lepp.

"Kuna sel hooajal paralleelselt meistri- ja esiliigas mängijaid kasutada ei tohi, siis kaalusime tükk aega osalemist. Aga pallureid on meil piisavalt ja selle küllaltki noore tiimiga on ainsaks eesmärgiks õppida ja omandada kogemusi. Tundub, et sportlikus mõttes võib tulla päris hea liiga ning noortele kuluvad need mänguminutid meeste vahel marjaks ära," sõnas Lepp.

Esiliiga 1. voor:

13.10. 19:30 Tartu Ülikool – HC Tallinn 2

15.10. 19:00 Valga Käval – Põlva Coop

15.10. 19:00 HC Viimsi/Tööriistamarket – HC Kehra/Primend

18.10. 18:15 Tallinna Oskar – HC Tallas/Tallinna Spordikool