Nii Eesti kui Leedu jaoks on pärast homset sõpruskohtumist kavas veel kaks Rahvuste liiga matši. Eestlased võõrustavad pühapäeval Põhja-Makedooniat ja järgmisel kolmapäeval Armeeniat. Leedu läheb samal ajal vastamisi Valgevene ja Albaaniaga.

Leedu koondise tänane avatud treening:


Jalgpallikoondise peatreener Karel Voolaid kinnitas mängueelsel pressikonverentsil alustuseks, et kõik koondisesse pääsenud mängijad on terved ning ka kõikide koroonatestide vastused olid negatiivsed.

"Tänases päevas on väga raske täpselt aimata, missugune Leedu võistkonna siseelu on. Kuidas nende omavahelised kokkulepped on, millistele mängudele treenerid fookuse panevad," sõnas Voolaid eesoleva sõprusmängu kohta. "Selge on see, et nad said Albaaniaga maitse suhu (Leedu võitis 1:0), aga ega neil ka lõpmatud ressursid pole. Kindlasti on neil nuputamist. Esimene poolaeg võib tulla tulisem ja siis vaadatakse edasi, et kuidas ja kellega. Mõlemad võistkonnad tahavad näidata, et on valmis - meie mängime kodus ja nemad tahavad samas head emotsiooni hoida."

Üheks valikuks on Voolaidil ründes vigastusest taastunud Flora mängumees Mark Anders Lepik, kes on viimastest klubimatšides ka mänguaega teeninud. Tõsi, täismängu tal veel kirjas pole. "Otseseid pisikaebusi tal pole. Ta treenib täiel jõul ja kõik on korras," rääkis peatreener Lepikust. "Selge on see, et kuskil tuleb hakata minutilist jääd murdma. Vaatame, kuidas homne päev välja kujuneb. Ühtpidi ütleks välja, kes mängivad, samas jätaks heas mõttes huvi ja magusat kõdi, et kes ikkagi alustab. Võin kinnitada, et plaan teda kasutada on. Kahtlen, kas ta on (90 minuti mees), aga ma ei tea, kas seda on üldse tark mõõta niimoodi. Arvestades, et meil on minu silmis poolkaitses ja ründes paljusid erinevaid huvitavaid lahendusi, siis meil pole vajadust ka seda testida."

Keda näed lisaks Rauno Sappinenile ja Lepikule variantidena tipuründajaks? "Antud kontekstis peaksin ikkagi nägema. Esialgses plaanis oli ka Henri Anier (vigastuse tõttu ta koondises kaasa teha ei saa - toim). Eks treeneritega tuleb asjad läbi arutada. Enne Zagrebi mängu Floraga spekuleeriti, et kas võib ka (Frank) Liivak saada tipuründesse. See ei ole nüüd vihje, et Franki kohe mainisin, aga peame kindlasti arvestama teatud persoonidega."

"Ühtepidi, ma ei nimetaks seda katsetamiseks, aga on (võimalus) vaadata, kuidas teatud mängija teatud positsioonil mängib. Katsetamine on see, et pidime Armeenias Mattias Käiti paremkaitses kasutama. Koosseis tuleb eksperimentaalne selles mõttes, et sellega tuleb roteerida," jätkas peatreener. "On uusi nägusid. Meil on küllaltki noor koosseis. Elan veel ootuses, et kuidas mõni mängija kohaneb koondises."

Ründavas poolkaitsja koha peal on Voolaidil paberi peal justkui valikus ainult Konstantin Vassiljev ja Georgi Tunjov "Loogiliselt ütleks, et rohkem nagu pole variante. Teistpidi on kindlasti erinevad võimalused," sõnas Voolaid, kelle sõnul pole ka selge, mis võib kujuneda Tunjovi peamiseks positsiooniks tulevikus. "Ei ole selgelt välja kujunenud ka tema kindel roll Itaalias ja raske ennustada tema täpset mängupositsiooni tuleviku vaates."

Koondis oli sunnitud mängude eel tegemata mitmeid sunnituid vahetus, seda eriti kaitses. Karol Mets otsustas järgmised koondisemängud vahele jätta, sest on liitumas uue klubiga ja ei soovi enne riske võtta. Joonas Tamm soovis koondisega liituda, kuid on sunnitud seekord eemale jääma isiklikel põhjustel. Kas tagasilöögid mängijate osas võivad olla ka positiivsed, et saab teisi katsetada? "Kui Märten Kuusk või Henrik Pürg mängiksid keskkaitses, siis ma ei nimetaks seda katsetamiseks, vaid järgmiseks loogiliseks sammuks. Mainisin eile ka, et Karol Mets oli ju olukorras, kus tal on üks hoiatuskaart all. Loogiliselt mõeldes, et kui Joonas Tamm saaks vigastada ja Mets oleks kaartidega väljas, siis olekski nii, et Kuusk, Pürg, Nikita Baranov - nendest kolmest keegi peab keskkaitse paarid moodustama. Kas see on siis katsetamine või loogiline valik? Ainsaks täiesti eksperimendaalseks nimetaks Kristjan Pelti (Paide mängija, pole koondises veel mänginud - toim), temal kõige vähem kogemusi."

"Meil on lubatud kuus vahetust, seda on võimalik teha kolme peatusega teisel poolajal. Planeeritult tahaks kõik kuus ära teha, silmas pidades eesolevaid mänge peale Leedut," vastas Voolaid küsimusele, kas kõik koondiseliikmed võivad eesolevates matšides võimalsue saada. "See on hea võimalus anda võimalus mängijatele, kes on saanud kutse koondisesse, kuid on ka võimalik, et tulebki keegi jätta jõuliselt kõrvale."