Wushu on iidne Hiina võitluskunst, mida enamik inimesi teab kung fu nime all. Võitluse kunsti tähenduses sulavad need sõnad kokku üheks tervikmõisteks: wushu kung fu. Kui siia lisada veel märksõnadena Shaolin ja Wudang, mis on hetkel kaks enam tuntud Hiina templit, siis arvatavasti seostuvad juba kellelegi selle võitluskunstiga oranžis või tumesinises riietuses mungad, kes teevad imelisi demonstratsioonesinemisi. Samuti on õiges suunas juhatavad nimed wushu kung fu meistrid ning samaaegselt ka näitlejad Jackie Chan ja Jet Li ning kahtlemata laste üks lemmikmultikaid “Kung Fu panda”.

Mis on Sulle Spordinädala raames kõige olulisem?

Kindlasti jätkata oma wushu teed ehk siis treenida lapsi ning ka ennast.

Miks on liikumine oluline?

Kujuta ette, kui inimene ei liiguks. Talle kasvaks ju juured alla nagu puule, liigesed ja lihased läheks jäigaks, seedimine vist üldse unustaks ära, mida peaks tegema. Minu jaoks oleks see võimatu seisund.

Spordiklubis Julged toimuvad Wushu treeningud!
Margit Aarna

Mõjud kangelasena, oled suutnud suureks kasvatada 3 last, elad maal, harrastad võitluskunste, õpetad…

Ausalt, see oli abikaasaga koos meeskonnatöö. Kuigi jah, vahvaid elusündmusi on lapsed kaasa toonud küll ja võiks öelda, et pole hetke, kui ma nende peale ei mõtleks. Tallinnast väljas elamine on omamoodi boonus, bussis või kõrvalistmel on aega raamatut lugeda. Võitluskunstide harrastamine on elustiil, samamoodi nagu jõusaalis treenimine, nagu ballett, iluvõimlemine või tennis. Need on ju kõik superharrastused, lihtsalt igaühel on oma tee. Minu jaoks on wushu tee juures oluline ka vaimselt teemas olla, mitte ainult seda spordialana harrastada.

Oled olnud väga pühendunud ema, olete perega palju lapsi trennidesse toonud ja viinud!

Tegelikult sõidutasin mina lapsi trennidesse ainult alguses, kui nad käisid rahvatantsus, hokis ja kergejõustikus. Ka siis oli kojusõiduks abikaasa roolis, mulle piisas ühest otsast rallinaisena. Kui nad vanemaks saades suusatrennis käisid, siis oli trennidest kojutoomine ainult abikaasa teema, mina nautisin raamatu lugemist kõrvalistmel. Nad õnneks iseseisvusid juba esimestes klasssides ning neid ei olnud vaja trenni viia. Õhtuti oli vaja kokku korjata küll. Orienteerumist harrastasime kogu perega. Tallinna teisipäevakutel ja neljapäevakutel võis ikka päris mitmed aastad kogu meie peret näha. Kui sa näed, et midagi su lapsele meeldib, siis see ongi piisav jõuallikas.

Praegusel ajal peab iga inimene endast rahuliku sõdalase ning sisemise jõuallika üles otsima!
Regina Herodes

Mis on laste kasvatamisel kõige olulisem?

Ole kohal! Ära ole samal ajal telefonis või arvutis, kui nad sulle oma treeningutest, rõõmudest ja muredest räägivad. Lastel on huvitavad mõtted. Samuti tunne päriselt huvi, kuidas lapsel läheb, ära ole kunagi pealiskaudne.

Mida on Wushu sulle andnud, õpetanud?

Vaimse poole pealt süvenemist, keskendumist, paindlikkust oma suhtumises, teistega arvestamist ja asjade loomulikke seoseid (ka näiteks anatoomias). Füüsiliselt tasakaalutunnetust, painduvust, reaktsioonikiiruse paranemist kordades ning täpsust.

Mis on juur ja mis tüvi? Palun seleta võhikule lahti Wushu võitluskunst ja sellest välja kasvanud stiilid…

Wushu kung fu on väga vanade traditsioonidega võitluskunst. Väljavõte „Luuleraamatust“ (The Book of Poetry) väidab, et võitluskunstide jäljed ulatuvad kevade-sügise ajastusse aastail 770-476 e.Kr.

Edasi on erinevate dünastiate ajal tekkinud erinevad stiilid ning samuti ka erinevates piirkondades on saanud tuntuks erinevad stiilid ja vormid. Näiteks Shaolini erinevaid võitluskunsti vorme on 371 ning see on ainult ühe templi pärand. Kogu wushu kung fu teemas lisanduvad veel teiste perekondade stiilid oma vormidega ja sel kombel saab ikka kopsaka rahvapärandi kokku.

Kuidas treenida iseloomu?

Ei saa öelda, et iseloomu treenimine oleks lihtne. Minu jaoks rusikareegel – leia oma nõrk koht, mis sulle ei meeldi enda juures. Leia meetod, harjutus või väljund, kuidas seda muuta. Algul veidi vastumeelselt, kuid tegele sellega järjekindlalt. Umbes kuu või paari pärast on tekkinud uus harjumus ning harjumusest kujunebki aja jooksul välja iseloomu täiendav omadus. Kas just sellest kogu iseloom muutub, ei usu, aga mingi positiivne nurgake on juurde tekkinud.

Mis on elus kõige tähtsam?

Ole õnnelik ja naudi seda, mida teed. Ole sõbralik ja arvestav, sest sa ei ole olnud teiste mokassiinides (see on jah indiaani tarkus, aga sobib kõigile).

Miks võiks oma lapse panna Wushu trenni või võitluskunstide trenni?

Wushu trenniga kaasneb austus iseenda, oma kaaslaste ja kogu ümbritsevate inimeste vastu.

Kindlasti paranevad koordinatsioon ja keskendumisvõime, sest need vormid või siis võitluskavad ei ole lihtsad, seal on vaja head mälu, liigutuste tajumist, tekivad seosed, mis on kaitse, mis on rünnak ja miks on asjad nii, nagu nad on.

Paraneb rüht ja kogu keha panduvus. Ükski “puuhobune” ei jää puuhobuseks, kui ta natuke harjutab ja pingutab selle nimel, et hakata painduma.

Kogu suhtumine muutub. Wushud ei saa teha pealiskaudselt - sa kas teed või ei tee. Poole jalaga teha ei õnnestu. Sa lihtsalt ei arene edasi, kui oled poole mõttega mujal. Siit edasi areneb ka näiteks koolitöösse kordades parem suhtumine ja lõpuni pingutamise harjumus.

See jutt ei ole lihtsalt teooria, olen seda ise praktikas näinud lapsi treenides.

Kas alati on õige aeg treeningutesse tulla?

Jah, muidugi. Mina ausõna ei küsi, kui vana sa oled ja kas sul ikka tasuks alustada wushuga. Alati tasub. Vähemasti proovida ikka tasub. Ja jutt ei ole ainult lastest, ka täiskasvanud olenemata vanusest ja sportlikust võimekusest võivad leida sobiliku stiili.

Oodates trenni!

Kas enda iseloomu saab muuta?

No nagu sa näed, saab küll. Ma olen wushu treeningute käigus palju muutunud. Samuti on kasuks mõneks ajaks välismaale kolimine. Kõike kõrvalt vaadates on pilt hoopis teine.

Kas saatus on olemas?

On, aga ei oska põhjendada. On inimesi, kellega kohtud, kes oleks nagu saatuse poolt sulle teele lükatud, et sinus midagi muuta või süvendada. Siit ka minupoolne tänu kõigile mu lähedastele, õpilastele ja tuttavatele.

Kui jah, kas saatust saab muuta?

Ei ole proovinud, ei proovi ka.

Räägi oma aiapidamisest, kuidas tuli idee see luua, mida see elustiil sulle pakub?

Kodus kasvatatud juurvili ja puuvili on alati parim, jah, aega ja energiat võtab see küll. Ninapidi mullas tuhnides on ka võimalik ennast wushu asendites treenida. Ja oi seda rõõmu, kui järgmiseks päevaks lihased ei ole haiged näiteks spagaadis rohimisest.

Mis on Sinu lõpusoovid Spordinädala puhul?

Mina soovitaks kõigil avastada enda jaoks lemmikspordiala, millega tahaksid tegeleda praegu ning kui see ongi see õige, siis ka järgmised 100 aastat. Vähemalt see on minu plaan.

Kuuendat korda toimuv Euroopa Spordinädal juhib inimeste tähelepanu tervisliku elustiili olulisusele ja enda valikute tähtsusele. Oluline on oma tervist hoida ja leida sobiv harrastus. Liikumine värskes õhus on kättesaadav igale inimesele, kes nii otsustab!
Regina Herodes