Kultuuriminister Tõnis Lukas nentis, et suurvõistluste edukaks ja ohutuks korraldamiseks on äärmiselt vajalik rakendada suurvõistluste toimumisel nende iseloomule sobivad COVID-19 leviku tõkestamise meetmed.

„Kabinetinõupidamisel heakskiidetud alternatiivsed nakkusohu vältimise meetmed puudutavad eelkõige nakkusohu seiret, kuid ka sportlaste ja nende meeskonnaliikmete võimalikult vähest kokkupuudet kohalike elanikega. Meie eesmärk on nii elanike kui sportlaste turvalisus,“ ütles Tõnis Lukas.

Kehtestatavad nõuded on järgmised:

- WRC ralli võistlusega seotud tippsportlased, taustajõud, korraldajad, kes saabuvad Eestisse riikidest, mille nakkuskordaja on suurem kui 16, peavad kuni 72 tundi enne lahkumist asukoha või kodukoha riigis tegema PCR meetodil COVID-19 testi ning omama ingliskeelset kirjalikku tõendit negatiivse tulemuse kohta.

- Eestisse saabudes peavad kõik võistlustegevusesosalejad, sõltumata lähteriigi nakkuskordajast, tegema hiljemalt 24 tunni jooksul PCR meetodil COVID-19 testi ning kuni testi tulemuse saabumiseni täitma eneseisolatsiooni nõudeid ning seda võistluse korraldaja abil ja koordineerimisel.

- Negatiivse testi vastuse saamisel väljastatakse võistluste akrediteering ja isikud tohivad alustada võistlustega seotud tegevusi.

- Eestis oleku ajal peavad kõik väliskülalised, seal hulgas korraldajad jälgima iga päev tervist ja kohustuma valmisolekuks, et osaleda juhukontrollides nagu kehatemperatuuri mõõtmine, testimine jms.

- Eestis olles tuleb viibida nn võistluste-isolatsioonis, mis tähendab, et tohib tegeleda ainult võistlustega seotud tegevustega ning vältida tuleb kõiki võistlusväliseid kontakte. Näiteks ei tohi kasutada ühistransporti, liikuda tohib vaid võistlusaladel ning keelatud on liikuda rahvarohketes kohtades jms.

- Ironmani võistlusel saavad osaleda ainult nn roheliste riikide võistlejad. Erandiks on 70.3 distantsi eliitklassi sportlased ja nende taustajõud, kokku ligikaudu 60 inimest, kellel tuleb samuti täita lisanduvaid usaldusmeetmeid.

Lisaks on võistluste korraldajad ette näinud mitmed omapoolsed reeglid, et vältida COVID-19 levikut nimetatud võistlustel ja Eestis ning neid täiendatakse vajadusel jooksvalt vastavalt viiruse levikule.

Valitsus ja sündmuste korraldajad jälgivad pidevalt viiruse levikut nii maailmas üldisemalt kui ka Eestis ja teevad sellest lähtudes operatiivselt võistluste ning publiku juurdepääsuga seotud otsuseid edaspidi.