Islandi naiste meistriliigas kindlustasid Alina Molkova ja Reykjaviki Valur voor enne lõppu põhiturniirivõidu, alistades HK Kopavoguri 34:18 (14:8). Eesti mullune parim naiskäsipallur viskas ühe värava, kuid päev varem oli täpne viiel korral, aidates Valuri duubelnaiskonna esiliigas 32:25 (17:16) võiduni Reykjaviki Vikinguri üle.

Marius Aleksejev: püsimajäämine oleks üllatus

Saareriigi meeste kõrgliigas algas nädal Marius Aleksejevile kaotusega, kui Akureyri HF jäi pärast kohutavat teist poolaega 24:36 (17:18) alla Valurile. Pühapäeval aga saadi ülioluline 27:25 (14:13) võit UMF Stjarnani üle. Eesti koondise puurivaht oli tähtsas rollis, sekkudes vahetusest ning tõrjudes kümnest pealeviskest viis.

Akureyri asub kaks vooru enne põhiturniiri lõppu 12 punktiga endiselt 11. kohal ja väljalangemistsoonis, kuid püsimajäämiseks kinnipüütavaid tiime on mitu - KA Akureyril on 15 ja Reykjaviki Valuril 13 silma. Aleksejevi koduklubil jääb veel mängida FH Hafnarfjorduri ja IR Reykjavikiga, kes vastavalt neljandal ja kaheksandal tabeliastmel.

"Meie hooaeg on kulgenud nagu ameerika mägedel ja väga raske on ennustada, mis saab. Pigem kipun arvama, et püsimajäämine oleks suur üllatus kõigile, ka meie noortele mängijatele endile. Samas süstis eilne võit kõigile natuke positiivsust juurde ja loodetavasti nüüd viimases kahes mängus lähme ilma värinata võitlema," sõnas Aleksejev.

"Enda vorm tundub, et liigub ka jälle ülesmäge, aga kolleeg Arnar Thor Fylkisson on hästi mänginud ja hetkel treener usaldab teda rohkem. Minu jaoks pole see probleem, kes parem on, see peab ka mängima," lisas tänavusel hooajal seni 104 tõrjet teinud 36-aastane väravavaht.

Jürgen Rooba vedas Karlskrona napi, aga olulise võiduni

HIF Karlskrona ja Jürgen Rooba alustasid Rootsis ellujäämismänge esiliigaklubi IF Hallby HK vastu ning võib öelda, et kolm esimest poolaega olid küllalt katastroofilised. Kolme võiduni peetava play-off'i avamängu kaotas HIF 22:30 (10:15), Rooba viskas neli väravat. Pühapäeval kodusaalis jäädi 1:9 ja 4:13 taha ning kaotati esimene poolaeg 11:16.

Veel 20 minutit enne lõppu oldi kuuega taga, siis haarasid juhtrolli Soome koondise mängujuht Ian Martin ja Rooba. 54. minutil tuli eestlasest paremääre tabamusest esmakordselt viik 23:23 ning viis sekundit enne vilet viskas Tomas Reznicek 27:26 võiduvärava! Rooba tegi hooaja isikliku skoorirekordi kuue väravaga.

Soome meistriliigas on eestlased jätkuvalt heas viskehoos. Ott Varik tabas viis ja Sten Maasalu neli korda, kui Siuntio IF alistas Vantaa Atlase 29:25 (13:11) ning kindlustas voor enne lõppu B-vaheturniiril 18 punktiga esikoha, veerandfinaalis tuleb vastu Grankulla IFK.

Helsingi IFK pidi tunnistama Åbo IFK 31:28 (17:16) paremust, ehkki Sten Toomla viskas seitse ja Ardo Puna viis väravat. HIFK saab veerandfinaalivastaseks Karjaa BK-46. Snaiprite edetabelis moodustavad eestlased esikuuikust pool - Puna juhib kindlalt 176 tabamusega, Maasalul ja Varikul on vastavalt neljanda ja kuuendana kirjas 122 ja 119 väravat.

Roosna liigatsooni võidu lävel, Pinnonenilt tosin väravat

Saksamaa 2. Bundesligas sai Dener Jaanimaa koduklubi TuS N-Lübbecke eestlase abita 27:23 (14:11) võidu TV Grosswallstadti üle. Karl Toom viskas ühe värava ja andis kaks resultatiivset söötu, kui tema TV Emsdetten jäi 23:33 (10:14) alla kõrgliigasse tõusu nimel võitlevale HSC Coburg 2000-le.

Kõrgliigas Mait Patrail ja Rasmus Ots ei mänginud, kui nende tööandjad said vastavalt kaotuse ja võidu. Patraili koduklubi TSV Hannover-Burgdorf kindlustas kolmapäeval aga pääsu EHF Cupi veerandfinaali, alistades kodus horvaatide Našice RK Nexe 32:22 (14:9). Ots seisis Bergischer HC duubli väravasuul, kui kaotati 27:30 (12:14) SV Neukirchenile.

Kolmandas liigas lahutab HSG Krefeldi läänetsooni esikohast vaid üks punkt, pärast 29:22 (12:13) võitu Leichlinger TV üle, kus Karl Roosna sai kirja viis tabamust. Armi Pärt jäi väravata, kui Schwerini Mecklenburger Stiere kaotas põhjatsooni võidu nimel heitlevale Rostocki HC Emporile 17:26 (7:16).

Veel astme võrra allpool lõppes Kristo Voika tööpäev kiirelt, sest Eesti koondise mängujuht nägi juba viiendal minutil enda ees punast kaarti. Meeskonnakaaslased TSG Söflingenist võitlesid aga välja 34:33 (17:15) võidu NSU Neckarsulmi üle. Söflingen on seitsmes, teine tabeliaste vaid nelja punkti kaugusel.

Rumeenia meistriliigas pidid Martin Johannson ja Bukaresti Steaua leppima 23:23 (11:11) viigiga CS HC Buzau 2012 vastu. Sloveenias viskas Andris Celminš kolm väravat tiitlikaitsja RK Celje Pivovarna Laško võrku, kuid RK Maribor Branik kaotas 26:30 (12:17). Mikk Pinnonen kordas Itaalia esiliigas hooaja isiklikku skoorirekordit, tabades tosin korda Sassari Raimond Handballi 43:31 (19:16) võidus ASD Fiorentina üle.