Teekond EM-ile: 2014. aasta MM-il juba alagrupis konkurentsist pudenenud Hispaania madalseis jätkus esialgu ka EM-valikturniiril, kui teises mängus tunnistati Slovakkia 2:1 paremust.

Sellest tehti aga omad järeldused ning lõpuks võitsid hispaanlased enda alagrupi kindla 27 punkti, ehk 9 võidu ja 1 kaotusega. Väravate vaheks jäi muljetavaldav 23:3.

Samas tuleb ka tõdeda, et alagrupikaaslased Slovakkia, Ukraina, Valgevene, Makedoonia ja Luksemburg Hispaania võimetest üleliia head ülevaadet ei andnud ja valitsevatel Euroopa meistritel on nii mõndagi, mille üle pead murda.

Treener: Peamurdmist jagub suuresti just Vicente del Bosquele, kes peatreenerina müüdid Hispaania senise hiilguse taandumisest summutama peab. Nimelt hakkas nii Hispaania kui maailma meedia hispaanlaste suunas kriitikanooli saatma tänavu märtsis, kui Del Bosque hoolealused kahes kohtumises Rumeenia ja Itaaliaga vaid 7 lööki väravale suutsid sooritada.

180 minutiga löödi üks värav, mis ei ole iseenesest katastroofiline tulemus, kuid hispaanlaste valmistas muret just ideetus ründefaasis. On ju nende keskväljal koondise esindamisest loobunud nii Xavi kui Xabi Alonso. Samuti loobus Euroopa vutist tipuründaja David Villa, kes nüüd MLS-is New York City-t esindab.

Del Bosquel peamurdmist jagub
Arvestades, et Del Bosque jättis EM-koondisest välja ka Diego Costa, Juan Mata, Fernando Torrese ning nende valikturniiri suurima väravaküti Paco Alcaceri, tekibki küsimus, kes Hispaania väravaid lööma võiks hakata. Ka 2008. aastast Hispaaniat juhendanud Del Bosque ise oma väljaütlemistes just enesekindlusest pakatanud pole. "Minu arust ei olnud meie mängupilt nüüd nii väga kehv," lausus ta märtsis.

Kuigi Del Bosque käe all tuldi 2010. aastal maailmameistriks ja 2 aastat hiljem Euroopa tšempioniks, siis hetkel on enamikel eredaimalt ikkagi meeles krahhiga lõppenud viimatine MM. Kuna 65-aastane loots pärast EM-i Hispaania treenerikohalt ka lahkub, saab just Prantsusmaal toimuv olema määrav selles osas, kas tema ametiaega hakatakse meenutama eredamates või mustemates toonides.

Võtmemängija: Sergio Ramos - senise esikinda Iker Casillase pingile taandumise järel kaptenirolli enda kanda võtnud 30-aastane Ramos mängib Hispaania keskkaitses kahtlemata üliolulist rolli ja kui La Roja EM-il edu püüda tahab, tuleb alustada just kaitsetööst.

Mäletatavasti sai Hispaaniale viimasel MM-il saatuslikuks just abitus enda kaitsekolmandikul, mistõttu Hollandil ja Tšiilil endale kahepeale 7 väravat lüüa lasti. Valiktsüklis sisselastud kolm väravat on aga juba selge arengumärk ja kui Madridi Reali mängumees koos Gerard Piquega enda seljataguse turvalisena hoida suudab, võib Hispaania vägagi kaugele purjetada.

Kuigi Ramose enda klubihooaeg ehk kõige edukam polnud, ei näi olevat põhjust miks Del Bosque ta Prantsusmaal pingile peaks istutama. Vastupidi, 131-kordne internatsionaal on ilmselt üks esimesi nimesid, kelle Del Bosque algkoosseisus protokolli kannab.

Sergio Ramos Hispaania kapteni rollis
Jokker: Alvaro Morata - eelmainitud Villa, Torrese ja Costa eemalejäämise tulemusena kannab tänavu Hispaania põhi ründejõudu ilmselt just Juventuse ründaja Morata.

Tõsi, valiktsüklis jäi endise Madridi Reali mängumehe arvele vaid 198 mänguminutit ja 1 värav; samuti sahistas ta tänavu Serie A-s võrku vaid 7 puhul, kuid viimaste sõprusmängude ja Del Bosque sõnavõttude põhjal paistab siiski, et Hispaania tipuründes alustab ei keegi muu kui Morata.

Kuigi neli aastat tagasi tuli Hispaania Euroopa meistriks sisuliselt tipuründajata mängides, siis sedapuhku on Del Bosque säärase käigu välistanud ja eelkõige soovib ta panustada tõusvatele äärtele, kes siis teravate tsenderdustega väravavõimalusi tekitama peaksid.

Varasemad saavutused EM-il: Nagu öeldud, on Hispaania võitnud kaks viimast EM-i 2008. ja 2012. aastal. Kui neil õnnestuks triumfi korrata ka Prantsusmaal, teeksid nad seeläbi ajaloolise "hattricki", sest kunagi varem pole ühelgi koondisel õnnestunud võita kolme järjestikust EM-tiitlit.

Eelmisest sajandist pärineb Hispaanial veel 1964. aasta EM-tiitel, samuti tulid nad 1984. aastal just Prantsusmaal hõbedale.

Koht FIFA edetabelis: 6.

Taktika:

Hispaania - Football tactics and formations

Mängud Eestiga: Eesti ja Hispaania kohtusid omavahel kahel korral 2010. aasta MM-i valikturniiril, kus hispaanlased nii kodus kui võõrsil 3:0 võidu võtsid.

2008. aasta lõpul lõid Hispaania väravad A. Le Coq Arenal David Villa, Carles Puyol ja Juanito. 2009. aasta septembris tõid hispaanlastele võidu Cesc Fabregase, Santi Cazorla ja Juan Mata tabamused.

Hispaania võitis toona meie valikgrupi täisedu 30 punktiga. Edu jätkus finaalturniiril, kui nad Lõuna-Aafrikas maailmameistriteks krooniti.