Neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä sõudis terve distantsi tõusvas joones - kui 500 meetri järel hoiti veel neljandat, siis 1000 meetri peal tõusti juba finaaliukse lävele kolmandaks.

1500 meetri vahepunktis oli Eesti Suurbritannia ning Uus-Meremaaga 3.-5. koha eest võideldes vaid nelja sajandiku sees ning tundus, et see kolmik otsustab ka viimase finaalipääseja.

Eesti mehed näitasid viimasel 500 meetril aga ülivõimsat minekut, kui Kanadaga 2-sekundiline vahe tasa sõideti ning oma sõidus kokkuvõttes ajaga 5:49.27 teine koht ning finaalipääse võeti! Meie sõidust läks esimesena edasi Saksamaa paatkond (aeg 5:47.29), kolmandana lunastas pääsme finaali Suurbritannia (5:49.46). Kuna pääsme 2016. aasta Rio olümpiamängudele tagavad tänavuse MM-i kaheksa parimat, sai muuhulgas selgeks, et Eesti neljapaati võib näha ka tuleval suvel Brasiilias!

„Eks hirm oli nahas,“ tunnistas neljapaadi Rio olümpiale tüürinud treener Matti Killing, et sõidu jooksul käisid erinevad mõtted peast läbi. „Selle kohta öeldakse, et võitjate üle kohut ei mõisteta. Alguses koperdas enamus meeskondi, ka meie mehed on teinud paremaid ja kindlamaid starte. Aga püsisid kenasti sõidus ja see, mis on meil olnud Achilleuse kannaks ehk lõpp, tehti hästi ära. Käisime seda veel eile ekstra harjutamas ja täna tegid nad lõpu ilusti ära. Kui viimasel MK-etapil tegi Uus-Meremaa meile lõpuga ära, siis nüüd karistasime meie neid.“

Sõudjate endi vaatevinklist oli asi veelgi dramaatilisem. „Finiši järel oli tunne kehv, kirusime, sest keegi ei uskunud, et olime esikolmikus. Vaid Endrekson arvas, et olime kolmandad. Kui tablool tulemusi nägime, ei suutnud alguses uskuda, et oleme teised,“ kirjeldas rõõmus Raja läbielamisi. „See oli tõesti meeliülendav võistlus. Sõidu ajal oli seis päris nutune, ei saanud korralikku rütmi ega tõmmet. Veidi segas ka küljetuul. Samas teised pusserdasid ka, vaid sakslased pääsesid eest ära.“
Distantsi teisel poolel tõstsid eestlased jala toel tempot. „Andrei tuletas iga kolme tõmbe järel meelde, mis kaalul on, hüüdis: vajutage, vajutage veel! Kõigil jätkus jõudu ja pidasime vastu. Sellist lõpusprinti pole me ammu teinud,“ jätkas Raja.

Lõpuheitlus oli tõesti ülimalt tasavägine, näiteks viiendaks jäänud Kanadat edestas Eesti vaid 72 sajandikuga. „Selline ongi sport ja nõnda tihe on finaali sõel,“ tõdes Killing. „Maailmameistrid (Ukraina) ja Euroopa meistrid (Venemaa) A-finaali ei jõudnud.“

Kas olümpiapileti võitmisega on neljapaat MMil suure töö ära teinud või seisab suur töö alles laupäevases finaalis ees? „Nüüd tuleb järgmine redeliaste. Kindlasti mingi pinge saime pealt ära ja see aitab kaasa,“ muheles heatujuline Killing.

Teises poolfinaalis sõudsid täna Ameerika Ühendriigid, Itaalia, Austraalia, Šveits, Leedu ning Ukraina. Edasi läksid sealt Leedu, Austraalia ja Šveits. Neljandana lõpetanud tiitlikaitsja Ukraina jäi finaalist pisut vähema kui sekundi kaugusele.