Tartu Rulluisumaraton on sel aastal esimest korda mitmikürituse sarjas ning vanadele nelikürituse kaladele kerkivad pärast Rulluisumaratoni täiesti uued konkurendid.

„Kõige ohtlikumad konkurendid on ikka teada-tuntud nimed - Priit Ailt, Rait Pallo, Vahur Teppan, Sander Linnus, Janis Teteris ning muidugi ka Kert Keskpaik,“ loetles tugevaid Kuubiku favoriite üles kahekordne Nelikürituse võitja Allar Soo, kes ise osaleb sel aastal esimest korda Tartu Rulluisumaratonil.

Keskpaik, kes eelmisel aastal väga tugevas konkurentsis üle mitme aasta Tartu Rulluisumaratoni võidu taas Eestisse jättis, on samasuguste plaanidega rajal ka sel aastal. Kui see peaks taas õnnestuma, saab ta võidu eest 1100 punkti. Ehk maksimaalsed 1000 punkti + võiduga kaasnevad 100 boonuspunkti.

Arvestades, et Keskpaik on seni kahe alaga (Tartu Maraton ja Tartu Jooksumaraton) kogunud 2016 punkti, Rulluisumaratoni punktisumma tuleb samuti suure tõenäosusega üle 1000 ja kuna tegemist on ka väga hea rattamehe ning jooksjaga, siis on Keskpaigal väga head võimalused koguda nelja parima alaga lõpuks üle 4000 punkti, mida oleks teistel konkurentidel väga raske ületada.

Nelikürituse valitseja Allar Soo hakkas rulluisutama

Ka Allar Soo nimetas Kuubiku peafavoriidiks Keskpaika: „Tal tunduvad olevat hetkel kõige paremad üldvõidu võimalused. Kui ta teeb Rulluisumaratonil oma tulemuse ära ja teeb kaks viimast ala oma tavapärasel tasemel, on teda suhteliselt võimatu püüda – nii minul kui ka kõigil teistel,“ ütles Soo. „Minu üldvõidu võimalused on üpriski piiratud, kuid see ei tähenda, et ma loobuks üritamast“.

Tinglikult öeldes Kuubiku tiitlikaitsja Allar Soo (kuut üritust ühendav Kuubik on kavas esimest korda, eelmise aasta nelja üritust ühendanud Nelikürituse võitis just tema) pidi kaitseväeteenistuse tõttu ise sel aastal ühe oma tugevama ala ehk Tartu Jooksumaratoni vahele jätma.

Et kaotatud punkte tasa teha ja omale Kuubiku arvestuses varuvariant garanteerida, otsustas Soo elus esimest korda ka Tartu Rulluisumaratonil osaleda.

„Rulluisutamisega pole väga kokku puutunud, esimest korda panin rulluisud jalga käesoleva aasta juuli lõpus. Seevastu on varasemalt palju rullsuuskadega sõidetud ning sellest olemas ka tasakaal ning kiiruse mittepelgamine,“ ütles Soo, kes on harjutanud nüüd neli-viis korda nädalas ja tehnikat arendanud. Enda sõnul sihib ka Tartu Rulluisumaratonil aega alla 1h20min, mis annaks talle suure tõenäosusega koha esimese 100 hulgas.

Allar Soo on seni kahe alaga kogunud 2027 punkti. Koht esimes 100 lõpus annaks Soole ligikaudu 850 punkti. Ent tugevad tulemused Rattamaratonilt ja Linnamaratonilt tähendaksid, et Sool oleks samuti võimalus koguda täis 4000 punkti. Sama loodab ilmselt ka Vahur Teppan, kes on kahe alaga kogunud hetkel 2045 punkti.

Naistest ei ole praeguse seisuga starti tulemas Kuubiku liider Reeda Tuula (2869 punkti), kuid stardis on teisel kohal asetsev Sille Puhu (2561 punkti), kes suure tõenäosusega pärast Rulluisumaratoni ka uueks naiste liidriks kerkib Kuubiku arvestuses.

Esimesed saavad neli ala täis

Tartu Rulluisumaratoniga saavad esimesed Kuubiku osalejad neli ala täis. Kas need neli ka lõpliku punktisumma moodustavad, oleneb aga sellest, kas nad osalevad ka kahel viimasel alal (Tartu Rattamaraton ja Tartu Linnamaraton) ja milliseid tulemusi nad sealt saavad. Tuletame meelde, et Kuubiku arvestuses läheb kirja neli parimat puntkisummat.

Meestest on hetkel kõige rohkem punkte kogunud Rait Pallo, kuid tema Rulluismaratoni veel enda jaoks avastanud pole. Senistest kolme ala läbinutest läheb Rulluisumaratoni starti kõige suurema punktisummaga Sander Linnus, kes asetseb hetkel neljandal kohal 2972 punktiga ning tema jaoks on tegemist samuti elu esimese Rulluisumaratoniga.

Pärast Linnust on paremuselt järgmise punktisummaga starti tulemas 7. kohal asetsev Margus Kaur. Tema püüab punktilisa pisut väiksema koefitsendiga 21km distantsil.

Kokku on senise kolme alaga Kuubiku punkte kogunud juba 10 773 inimest. Oma punkte ja kohta saab igaüks vaadata siit: https://tartumaraton.ee/et/yritused/nelikyritus/tulemused/

9. Tartu Rulluisumaraton saab stardi sel pühapäeval, kui sõidetakse 42km, 21km ja 10km distantsidel. Päev varem toimuvad 5. Tartu Rulluisusprint ja Rahvasprint ning lastesõidud.

Rohkem infot: www.tartumaraton.ee