U23 vanuseklass hõlmab aastatel 1993-1995 sündinud sportlasi, seega on valikus need Praha sise-EM-il säranud nimed, kel vanust 19-22 aastat. Tõsi, et loos tuleb juttu juba täiskasvanute seaski maailma tippu kuuluvate sportlastega, pole kindel, kui paljud neist Tallinnas lõpuks ka võistlevad. (Täpselt samal ajal toimub näiteks universiaad.)

Katarina Johnson-Thompson (Suurbritannia)

Naiste viievõistluse kuld 5000 punktiga (8,18 - 1.95 - 12.32 - 6.89 - 2.12,78)

Praha EM-i suurim täht oli kahtlemata Katarina Johnson-Thompson. Vaid 22-aastane britt suutis teha hiilgava etteaste, kogudes naiste viievõistluses täpselt 5000 punkti. Teist kohta edestas viiest alast neljal võidu võtnud Johnson-Thompson 304 punktiga - kunagi varem pole sise-EM-il esimese ülekaal teiste ees nii suur olnud. Natalia Dobrõnska maailmarekordist jäi ta vaid 13 punkti kaugusele, sedagi puhtalt kuulitõuke tõttu, kus ta ukrainlannale nelja meetriga kaotas. 

Tallinn ja Kadrioru staadion pole Johnson-Thompsonile muide võõrad kohad. Ilmselt oskasid vähesed temas pärast siin toimunud 2011. aasta juunioride EM-i, kus ta sai 5787 punktiga viienda koha, näha Jessica Ennis-Hilli mantlipärijat. Pärast lõppenud nädalavahetust on ta aga mantli vaata et oma õlgadele juba võtnud, olgugi, et Ennis-Hill plaanib pärast emapuhkust sporti naasta ning pole oma viimast sõna öelnud.

Tasub mainida, et Johnson-Thompson võiks väga vabalt võistelda nii U23 EM-il kui ka tegelikult augustikuisel Pekingi MM-il medali eest ka kõrgushüppes ja kaugushüppes, kus ta hoiab vastavalt 1.97 ja 6.93-ga sellest talvest enda nimel Briti siserekordeid.

Johnson-Thompson of Britain reacts after competing in the women's pentathlon high jump event during the IAAF European Indoor Championships in Prague

Sifan Hassan (Holland)

Naiste 1500 meetri jooksu kuld 4.09,04-ga

Sifan Hassani tegi Prahas üsna omalaadse soolojooksu. Kuigi konkurentidelt jooksis ta eest ära juba üsna varajases faasis, sai tema kullavõit kindlaks tegelikult alles finišisse jõudes, sest viimasel ringil oleks poolatar Angelika Cichocka ta peaaegu kinni püüdnud.

Hassani juured pole tegelikult Hollandiga kuidagi seotud. Üles kasvas ta Etioopias, ent jooksma hakkas väidetavalt alles pärast 2008. aastal tulpidemaale pagemist ja meditsiinikoolis õppima asumist. Hollandi esindamise õiguse sai Hassan, kelle sünniaja kohta ei teata muud kui aastat (1993), kaks aastat tagasi ning juba mullu teenis ta Zürichi EM-il 1500 meetris kulla ja 5000 meetris hõbeda.

Maria Kutšina (Venemaa)

Naiste kõrgushüppe kuld 1.97-ga

Kui Katarina Johnson-Thompsoni esimene võistlus Tallinnas möödus suurema tähelepanuta, siis 22-aastast Maria Kutšinat peaks kõige tulihingelisemad spordisõbrad 2011. aastast ilmselt juba mäletama. Toona hüppas ta Kadrirous 1.95 ja võitis kulla.

Mullu oma absoluutse rekordi 2.01-ni viinud Kutšina on kerkinud viimaste aastatega selgelt maailma kõrgushüppe eliiti. Kolmelt viimaselt tiitlivõistluselt on tal ette näidata kuld (Sopoti sise-MM), hõbe (Zürichi EM) ja kuld (Praha sise-EM) - pole just paha stabiilsus nii noore sportlase kohta. Jäägem lootma, et Eestist saadud head mälestused toovad ta siia tagasi kuldse duubli järele.

Kuchina of Russia reacts after winning the women's high jump event during the IAAF European Indoor Championships in Prague

Dina Asher-Smith (Suurbritannia)

Naiste 60 meetri jooksu hõbe 7,08-ga

Seni nimetatud kergejõustiklastest selgelt noorim on Suurbritannia sprinter Dina Asher-Smith, kel vanust vaid 19 aastat. Prahas võitis ta küll oma esimese täiskasvanute tiitlivõistluste individuaalmedali, ent 2013. aasta Moskva MM-ilt on Asher-Smithil (toona veel 17) ka 4x100 meetri teatejooksu pronksmedal olemas. 

Kui juunioride tiitlivõistlustelt on Asher-Smith võitnud kolm kulda ja täiskasvanute seas ühe hõbeda ja pronksi, siis U23 vanuseklassis võistleb ta esimest aastat. Ehk motiveerib see teda ka Tallinna tulema?

Radek Juška (Tšehhi)

Meeste kaugushüppe hõbe 8.10-ga

Radek Juška nime sattumist antud loetellu võinuks pidada enne Praha EM-i algust ilmselt pehmelt öeldes vähetõenäoliseks, ent just tema, viimasena finaali pääsenud tšehh saatis kodupubliku ees korda ühe võistluste suurüllatustest, hüpates end avakatse 8.10-ga hõbedale. 

Praha EM-i avakatse ongi ainus kord, kui 22-aastane Juška üle 8 meetri hüpanud on. Väljas on tema tippmark 7.94 (2013). Ka suurvõistluste osas oli tegu esimese sähvatusega, sest enne kodust Praha EM-i oli ta võistelnud vaid ühel tiitlivõistlusel - 2012. aasta juunioride MM-il sai ta 7.11-ga 24. koha. 

Juska of the Czech Republic competes in the men's jong jump event during the IAAF European Indoor Championships in Prague