Kui Tartu Ülikool Rocki tagamees Rain Veideman nendele ja sarnastele, paari nädala eest Eesti Päevalehe intervjuus kirjeldatud küsimustele kiireid lahendusi ei leia, võib finaalseeria BC Kalev/Cramo vastu lühikeseks jääda.

Veideman kirjeldas tolles intervjuus rasket tagasitulekut pärast vigastust, mis lõikas temalt pool korvpallihooaega ja röövis enesekindluse, mille toel ta eelmisel paaril hooajal komeedina koduse korvpallitaeva kõrgustesse, sealt ka esimese välislepinguni lennutas. Seda enesekindlust on tänavu vähe näha olnud ja seesama enesekindlus oli esimese finaalkohtumise erinevus Kalevi ja Rocki vahel.

Jah, oli taktikalisi nüansse, eriti kaitses, mis sundisid Rocki peatreener Gert Kullamäed silmitsi küsimustega, mis justkui vihjasid puudulikule kodutööle. Miks ei avaldatud Kalevi tagameestele sarnaselt Raplale rohkem survet? Miks lasti Armands Škelel korvi alla murda? "Oligi plaan, aga mõni mees sai ehk plaanist valesti aru," pidi peatreener tõdema.

Ent õhtul, kus Kalev võitis esimese finaalmängu numbritega 83:69, tehes kopsaka punktisaagi juures vaid viis resultatiivset söötu, on olulisem rõhutada erinevust, millise kindlusega vormistasid üks-üks olukordi punktideks Kalevi tagamehed, millisega jätsid seda isegi väljamängitud kohtadelt või korvi alt üksinduses tegemata Rocki eeldatavad juhtmängijad.

Veideman alustas mängu kolme möödaviskega kolmesejoone tagant, üks parem koht kui teine, ja lõpetas 4punktiga, visked 9st 1. Joosep Toome ahhetamapanevad kolm korvialust eksimust teenisid talle kõige karmima reaktsiooni, mida üldse võimalik oma treenerilt saada. 4 punkti peale jäänud, tänavuses varasemas kahes mängus Kalevi vastu sümpaatselt tegutsenud Egidijus Dimša viskas 8 vabaviskest mööda 6, lisaks 7 viskest mängust samuti 6...

Vaata videot:

Pilk tänavuse hooaja Balti liiga statistikasse ja on selge, et Justin Ingrami esimesed abikäed peaksid moodustama just need kolm meest, pluss Tanel Kurbas – nelik, kes järgneb Ingramile meeskonna punktitoojate nimistus.

Kõigest hoolimata oli Rock kaks minutit enne lõppu vaid viie punkti kaugusel, Kalev juba käeulatuses, kuni Armands Škele meisterlikkus ühes Bamba Falli ja Frank Elegari abikätega mängu otsustas.

Kui Veideman pole suutnud leidnud ennast leida kogu hooaja, milline on tõenäosus, et see juhtub nüüd? Kui Toome on end suurtes mängudes ebalevalt näidanud ka varem, siis milline on tõenäosus, et see lõppeb nüüd? Kui veel nimetamata meestelt olnud panus tänavu heitlik (ja mõnel neist olnud heitlik kogu karjääri), milline on tõenäosus, et see muutub nüüd?

Et need tõenäosused korraga realiseeruks - kindlasti väike. Et mõni neist teoks saaks – juba suurem.

OTSUSTATUD 28 SEKUNDIGA

1.45 minna, edu kahanenud vaid viiele punktile, rünnakuaja lõpuni neli sekundit. Armands Škele murrab korvi alla, leiab sealt (saalis tundus see tõesti sööt, mitte vise!) Bamba Falli, kelle vastu Vallo Allingu teeb viienda vea. Esimene vabavise sisse, teine mööda, Frank Elegar lükkab Kalevile ründelauapalli. Škele läbimurre, Fallilt kaks pluss üks. Tehtud.

MÄNGU TSITAAT

"Ta oli udu kuubis esimesel poolajal. Ei naera!"
Gert Kullamäe hinnang Joosep Toome mängule ja reaktsioon Alar Varraku muigele.

FINAALMÄNG NUMBRITES

- Kalev/Cramo võitis Tartut 11. finaalmängus järjest. Neist seitse võitu on tulnud kahekohalise punktivahega.
- Marek Doroninile oli see meistriliiga-karjääri 51. finaalmäng, Vallo Allingule 44., Valmo Kriisale 41. ja Silver Leppikule 40. Kalevlastest Tanel Sokule 30. ja Gert Dorbekule 16. finaalmäng. Puhkepäeva saanud Rait Keerles on kaasa löönud 34 finaalmängus.
- Sokule oli see alles viies kord finaalmängus kahekohaline punktisumma koguda, Dorbekule seitsmes. Allingule oli see 20. kord, millega ta jõudis vastavas arvestuses järgi Valmo Kriisale. Doronin on kahekohalise punktisumma kokku saanud kuues finaalmängus.
- Veidemanile oli see karjääri 10. meistriliiga finaalmäng ja alles teine kord, kui tema punktisumma jäi alla 10. Senine viletsaim punktisaak oli 5.
- Kalevil kogus kahekohalise punktisumma kuus meest, Rockil vaid kaks. Ent oktoobris, kui Rock Kalevit võitis, polnud niigi palju vaja – siis viskas Ingram 33, Dimša paremuselt teisena 8. Rock on vaid ühes tänavuses meistriliiga mängus tabanud vähem ja kehvema protsendiga kaugviskeid kui seekordne 4/21. Märtsis visati Kalev/Cramo vastu 2/17, aga kui Kalev tabas toona vaid 1/8, siis nüüd märksa paremini - 5/15.
- Kui enamikes tänavustest mängudest on tartlased tabanud vabaviskeid vähemalt 80-protsendilise täpsusega, siis nüüd oli see number vaid 47 – hooaja ülekaalukalt halvim näitaja.
- Arenguruumi on: mulluses finaalseerias pani Bamba Fall igas mängus vähemalt 4 blokki, nüüd vaid ühe. Lauapallide keskmine mullu 10,25, nüüd 6.
- Arenguruumi on: Tanel Kurbas kogus mullu finaalseerias keskmiselt 8,5 punkti, seekord avamängus 2. Joosep Toome kogus mulluses seerias keskmiselt 7,25 ja tänavu põhiturniiril Kalevi vastu keskmiselt 9 punkti, avamängus 2.
- Kindel mees: Bamba Fall kogus viimase viie minutiga 9 punkti ja 4 lauapalli, neist kolm võõrast lauast (ka Elegar sai neil minutitel kätte 3 ründelauda).

MURRANGUHETK

Teisel veerandajal spurtis Kalev/Cramo kuue ja poole minuti vältel 14:4. Tartlased tegid sel perioodil kuus möödaviset ja kuus pallikaotust. Vahe kärises 14-punktiliseks ja püsis kahekohalisena kolmanda veerandaja lõpuni.

REKORD

Bamba Falli vastu tehti 13 viga. See on meistriliiga finaalide kõigi aegade rekord. Seni oli suurim vigade arv, mis ühe mängija vastu ühes mängus tehtud, 11 – Toomas Kandimaa, Tarmo Kikerpill, Veljo Vares, Brian Cusworth ja Travis Reed jagasid rekordit. Peab siiski märkima, et selles kategoorias peetakse arvestust alles alates 2001. aastast.

MÄNGU FOTO

Frank Elegar lajatab korvi Tanel Soku möödaläinud viske, tehes seisuks 26:20. Täpselt selle spurdi jooksul, mis Kalevi lõplikult ette viis.