Spordimeditsiini Sihtasutus loodi 1998. aastal Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Spordi Keskliidu poolt. Asutuse esialgseks nimeks sai Sihtasutus Tippspordi Uuringukeskus. Asutus loodi eesmärgiga tagada eelkõige tippsportlastele kvaliteetsem meditsiiniline teenindamine ja arendada ka spordimeditsiini ning sporditeaduste valdkonda. 

Spordimeditsiini SA pikaajalise kogemusega tunnustatud spordiarstid on nõustanud arvukalt Eesti tippsportlasi, kes on saavutanud mitmeid medaleid olümpiamängudel ja teistel rahvusvahelistel tiitlivõistlustel, sh Kristina Smigun-Vähi, Gerd Kanter, Heiki Nabi, Jüri Jaanson, Erki Nool, Nikolai Novosoljov, Jaan Kirsipuu, Kaia Kanepi, Triin Aljand jpt.

Eesti Haigekassa Noorsportlaste terviseuuringute projekti raames jälgitakse ka olulist osa noorsportlastest ja võimaluste piires osutatakse teenuseid ka harrastusportlastele. Aastas teostab asutus orienteeruvalt 5000 funktsionaalset terviseuuringut. Lisaks toimuvad ka ortopeedi ja kardioloogi vastuvõtud ning osutatakse füsioteraapia ja taastusravi teenuseid.

Spordimeditsiini valdkonna arendamisel on SA mänginud olulist rolli läbi oma ajaloo. Näiteks on avaldatud arvukalt erinevaid publikatsioone ja juhendmaterjale, nii treeneritele kui ka sportlastele. Korraldatakse eriala seminare ja konverentse, ollakse mitmete projektide eestvedaja, sh Eesti Spordimeditsiini klaster.

Doktor Mihkel Mardna, kes on Spordimeditsiini SA-d juhatanud alates 2005, sõnas: „Täna saame öelda, et spordimeditsiini valdkond Eestis areneb ja üks arengu suunaja ning eestvedaja on kindlasti ka Spordimeditsiini SA. Oluliselt on tõusnud ka sportivate inimeste terviseteadlikkus. Mul on hea meel tõdeda, et lisaks EOK-le, Eesti Haigekassale ja Kultuuriministeeriumile toetavad sportimisest tingitud terviseprobleemide ennetamist ja uuringuid järjest enam omavalitsused ja spordiorganisatsioonid. Hea eeskuju on siinkohal Tallinna Spordi- ja Noorsooamet. Asutuse olulisemad plaanid lähitulevikuks on spordimeditsiiniliste teenuste valiku laiendamine ja teenuste kättesaadavamaks muutmine kõikidele spordiga tegelejatele.“

SA looja, Eesti Olümpiakomitee esindaja, peasekretär Siim Sukles täiendas:
„Spordimeditsiini SA-l on juhtiv roll Eesti olümpiakoondiste ja oma ala tippude tervise eest hoolitsemisel. Tänuväärne on ka asutuse panus noorte meditsiinilisse teenindamisse, kellest sirguvad uued tipud Eesti Spordis. Spordimeditsiini Sihtasutuse tegevus annab olulise panuse, et Eesti sport oleks jätkuvalt maailmas konkurentsivõimeline, et mis tahes tasemel spordiga tegeleja tervis ja terviseteadlikkus oleks parem.“

Spordimeditsiini teenustest saab lugeda SA koduleheküljel www.sportmed.ee ja valdkonna artikleid www.sport.ee.