Tallinlased mängisid isegi vist üle ootuste hästi ja väärisid kohta esinelikus. Mis aga on lahti Läti võrkpalliga, peavad omale selgeks tegema lõunanaabrid ise. Kui seal üldse midagi väga lahti on, sest peapõhjus on ju üldteada: kõik paremad mängijad teenivad elatist välisklubides ja kehvema palga peale tagasi ei kipu. Pigem mängivad Eestis, kui kodumaal. Mitu lätlast on heas kirjas tugevas Euroopa klubis.

Nelja meeskonna finaalturniir mängitakse eeloleval nädalavahetusel (3.-4.III) Tallinnas, Audentese spordihallis ja see saab olema põnev, sest kindlat esikohasoosikut seekord tõesti ei ole. Võita võib kogu hooaja lõikes suhteliselt stabiilselt mänginud ja eurosarjas karastunud tiitlikaitsja Selver. Sitke meeskond on Pänu Võrkpalliklubil, kes võib heal päeval võita Baltikumis kõiki, teine koht edetabelis kinnitab seda. Traditsiooni kohaselt ajab end rannahooaja liginedes heasse vormi Tartu Pere Leib, kes viimasel ajal ohjeldamatult võidult võidule tormab. Nüüd peaks kõik nimetatud ka TTÜ-sse ettevaatusega suhtuma – äkki on Aigor Kaibald ja tema meeskond seekord sügise asemel kevadkuuks tippvormi jõudnud!

Ka Eesti naised on naabritest etemad

Naiste Eesti-Läti-Leedu ühissarjas, Balti liigas, peegeldus Eesti klubide üleolek samuti suurel määral. Kahe tugevama naiskonnata (Viljandi Metall ja Viimsi Spa tegid samal ajal kaasa Soome-Eesti ühisliigas) esinedes hõivati jaanuaris kaks kõrgemat kohta. Ainsagi kaotuseta (18 võitu) taotleb krooni Pärnu VK. Lõppvõistlus on alles tulemas.

Sel nädalal, alates 29. veebruarist, mängitakse Eesti meistrivõistluste poolfinalistide kindlakstegemiseks. Naiste mängud on huvitavad - pall püsib kauem mängus, vastasseisud on emotsionaalsed ja võistluslikud, tähelepanu köidavad mitmed tõeliselt pikakasvulised neiud. Eesti koondnaiskonna peatreeneriks kandideerijatel motivatsioonipuudust tekkida küll ei tohiks.

Põnevust hoiavad üleval meie võrkpallurid välisklubides. Kõige tugevamal tasemel – Itaalia tippliigas A1 - mängib Anna Kajalina, Prantsusmaa kõrgliigaklubis Polina Bratuhhina ja Soome meistriliigas Katre Laanes. Eurosarjades nimetatute klubid paraku kaasa ei tee.

Eesti mehi on kahes eurosarjas tules veel neli ja kõigil on võimalus jõuda oma meeskonnaga nelja parema hulka. Hoiame pöialt, et Oliver Venno saaks jalavalust üle ja naaseks kordusmänguks platsile teisipäeval. 28. veebruaril üritab VfB Friedrichshafen Euroopa Meistrite liiga veerandfinaalis kodupubliku toel revanšeerida null-kolm kaotuse Kaasani Zeniidilt.

Pime saal, paha põrand...

Kaasani meeskonna treener Aleksandr Serebrennikov ütleb klubi kodulehel, et kardab Friedrichshafeni saali, mis olevat pimedavõitu ja raske nii servijale kui vastuvõtjale. Parim ründaja Maksim Mihhailov tõi välja veel ühe nüansi: väljakukatte. See, aga ka lagi olevat n.ö spetsiifiline ja sobilik meestele, kes seal pidevalt treenivad. Samas möönab Mihhailov, et „oleme seal mänginud ja teame, mida teha.“ Mänginud küll, aga kaotanud.

Mihhailov kutsus meeskonnakaaslasi üles mitte minutikski lõdvaks laskma. 3:0 võit kodumängus ei kajastavat võitlust, mis toimus.“Jäiime peale vaid geimilõppudes. Friedrichshafen mängis väga hästi, kuid tegi natuke rohkem vigu, see otsustas. Põhidiagonaali (niisiis Venno – toim.) olemasolul mänginuks sakslased kindlasti paremini. Vead olid tingitud treeneri ülesandest lüüa meie vastuvõtt paigast. See oli nende ainus võimalus, kuid plaan ei toiminud. Saksamaal saab raskem olema, täismaja publikut hakkab meid tõsiselt suruma.“

Päev hiljem, kolmapäeval, sõidab Varssavi Polütehnikum Ukrainasse testimaks Challenge karikasarjas sealse raske publiku toetust Harkovi Lokomotiivile. Kodus võitis Poola kaheksas meekond (hetkel) Ukraina tugevaimat klubi 3:1. Ardo Kreek, kel rünnakul oli hea päev (12-st 10 + kaks blokki ja serviässa = 14 p), selgitas volley.ee-le lühidalt: „Serv oli meil hea ja tulenevalt sellest olime ka blokis resultatiivsemad.“ Eile oli Kreek Poola meistriliiga mängus juba 19-punkti-mees. Rekordvorm?

Harkovi meeskond kinnitas oma sitkust möödunud laupäeval, lüües Venemaa lahtiste meistrivõistluste 1/8 finaali kolmandas mängus Novõi Urengoi Fakelit 3:1 (eelmised mängud 3:1 ja 1:3). Veerandfinaalis läheb Lokomotiiv kokku Moskva Dünamoga. Veel suurema üllatuse serveeris Surguti Gazprom-Jugra, põhiturniiri 12. meeskond. Siberlased lõid mitmekordset Venemaa meistrit ja kuue-seitsme koondise tasemel mängijaga Belgorodi Lokomotiivi üleeile võõrsil 3:1 ja kokkuvõttes mängudega kaks-üks. Mis tähendab, et põhiturniiri viies jääb mängima kahel turniiril, mis selgitab superliigast väljalangejad...

Nädal tulvil põnevust ja pinget

Keith Pupart ja Raimo Pajusalu püüavad Challenge Cup-i konkurentsis hoida Rennes`i Etudianti meeskonda. Prantsusmaa meistrivõistluste neljas kaotas avakohtumise Czestochowa Tytanile (Poola seitsmes) võõrsil 1:3 ja püüab võitu kolmapäeva õhtul kodumaal.