Tegelikult (ja tinglikult) oli võidukaid eestlasi ligi paarkümmend. Ei saa ju mööda minna Selveri meeskonnast, mille liikmed Challenge karikasarja 1/16 finaali avamängus Hollandi meistrivõistluste liidri Dötinchemi Langhenkeli üle 3:2 võidu tõid..

Koha Meistrite liiga 12 parema hulgas on endale kindlustanud VfB Friedrichshafen (Oliver Venno), teel 16 hulka Challenge Cup-il on Prantsusmaa tippliiga medalikonkurentsis heitlev Rennes`i Etudiant (Raimo Pajusalu, Keith Pupart), Poolas kuue hulka pürgiv Varssavi Polütehnikum (Ardo Kreek) ja Küprosel kõige kõrgemat kohta jahtiv Famagusta Nea Salamina (Eivo Žuravljov).

Kõik nimetatud mängivad peaosades ja kuuluvad oma klubi resultatiivsemate hulka. Midagi sarnast pole vastu panna ühelgi teisel meil harrastataval pallimängualal.

Hinnas on ka mittekoondislased

Kui välja tuua tõenäosus, et Soome meistrivõistluste liider Loimaa Hurrikaani pääseb eurosarja, võib äsja sinna siirdunud Pavel Kružajevist saada meie seitsmes mees eurokarikavõistlustel. Aga sügiseks võib veel muudki huvitavat sündida. Tähelepanuväärseks tuleb kindlasti pidada tõsiasja, et nii kodu- kui välismaal läbilöömiseks värvatakse ka Eesti koondisse mittekuuluvaid mängijaid – näiteks Kružajev ja Žuravljov. Võimete poolest kuuluvad eurokategooriasse Kert Toobal (Türgis), Argo Meresaar, Jaanus Nõmmsalu (proovib praegu lepingut saada Venemaal), Asko Esna, tipptasemel mängimisest loobunud (loodetavasti vaid korraks) Sten Esna, Kreekas väha hea hooaja teinud, aga koju jõudes tõsise trauma saanud Sander Steinberg, Meelis Kivisild, Martti Juhkami ning kindlasti veel mõni.

Ring laieneb - see on tunnustus, ei mingit kahtlust. Kahel EM-i finaalturniiril võistelnud Eesti koondis on Eesti võrkpalli maine tõstmisel palju ära teinud.

Neljapäeval Selverit toetama!

Selveri meeskond annab kindlasti oma parima, et Hollandi klubi neljapäeva õhtul (19. jaanuaril 19.45) Challenge Cup-i kordusmängus meie meestele Sampot ei teeks. On ju meeles: Pielavesi Sampo võitis Langhenkeli võõrsil 3:2 (nagu meiegi) ja mängis kodus kõik maha.

Kes teab, äkki hollandlased tegutsevadki võõrsil paremini. Ka Hollandi koondis mängis EM-valikduellis Eesti meeskonnaga Pärnus paremini (1:3) kui koduväljakul (0:3).

Neljapäevane euromäng on sündmus. Meil pole rahvusvahelisi kohtumisi nii palju, et neid vahele jätta võiks. Edu euromängus sünnitaks võimaluse uute huvitavate kohtumiste nägemiseks, enda näitamiseks ja valgustaks teed kaheksa parema hulka. Schenkeri liiga pole liiderklubile praegu piisavalt pinget pakkunud, euromängud aitavad puudujääki kompenseerida.

Selveri kooliga superliigas

Selveris korraliku praktika saanud Deniss Petrovs on esimest hooaega põhisidemängija Minski Stroitelis. Tal läheb hästi. Eurotasandil võitis Stroitel kodus viimati tugeva Posojilnica 3:2, kordusmäng Austrias näitab, kumb Challenge karikasarjas 16 hulka pääseb.

Väga hinnatava võidu sai Stroitel lõppenud nädalavahetusel Venemaa superliigas, alistades võõrsil Krasnodari Dünamo 3:2. Dünamo saavutas mullu superliigas neljanda koha. Valgevene meister on tõusnud Läänetsooni viiendaks meeskonnaks. Veel üks uustulnuk, Ukraina meister Harkovi Lokomotiiv, võitles välja koguni neljanda koha. Kõvad tulemused klubidelt, mille päritolumaa koondis pole Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile ammu pääsenud, Ukraina oli seal viimati 2005. aastal. Seda ka põhjusel, et parimad pojad on „laenutatud“ suurele ja rikkale – näiteks Venemaa koondise peatreener Vladimir Alekno on pärit Valgevenest, põhisidemängija Aleksandr Butko ja meeskonna kapten Tarass Htei Ukrainast jt.

Supeliiga nõuab supersummat

Arvestades Vene poole kasvavat huvi oma superliiga piiride laiendamise vastu (ajendiks rahvusvahelise hokiliiga KHL edu), tasub meilgi ida pooles toimuvat märgata. Möödunud nädalal pooldas Eesti, Läti, Kasahstani ja Soome kaasatõmbamist Peterburi Avtomobilisti tegevjuht Vladimir Samsonov. Hoiatas aga kohe, et liitumine läheks väga kulukaks. Meil räägitakse 1,5 miljoni euro suurusest hooaja eelarvest. Utoopia? Praegu näib nii: huvi on suur, aga eelarve katteallikaid vajalikus mahus ei hakka silma kusagilt. Kui juba suurlinn Peterburi oma meeskonna jaoks raha kokku ei saa... Aga äkki oleme andekamad otsijad!

Aastaringses rahavaeguses Avtomobilist täiendas aastavahetusel oma ridu soomlasega, kes nõustus tulema viis korda väiksema palga eest kui serblane, aga tänu soomlasele (Olli-Pekka Ojansivu) on saadud kolmes viimases voorus kuus punkti üheksast võimalikust (emme oli 0 punkti) ja täiesti ootamatult pole Avtomobilist enam peksupoiss. Publik mitte ainult et hakkas saali tagasi tulema, vaid kipub juba välismängudele kaasa.

Venemaal on võrkpall tõusnud teleülekannete vaadatavuselt jalgpalli ja hoki järel kolmandaks. See on kõva näitaja, sest on, mida vaadata. Venemaa võrkpalliliiga on maailma tugevamaid, Venemaa meeskond võitis Maailmaliiga ja Maailma karika ning valiti aasta võistkonnaks. Rahvas saali tulla eriti ei viitsi, aga televiisorit vaatab hea meelega.