Marko Albert lendas Hawaii’le juba mõned nädalad tagasi, et oludega kohaneda ja selleks oli ka põhjust. „Kliima on väga kuum ja niiske ning päeval püsib temperatuur 30 kraadi juures. Arvestatava osa saarest moodustavad mustad laavaväljad, mis kütavad treeningud ja saabuva võistluse ekstra palavaks,“ räägib Albert. Teiseks koha eripäraks on ootamatud tuuleiilid, mis muudavad sageli suunda ning on puhanguti nii tugevad, et rattalenksust tuleb jõuga kinni hoida.

„Kuna osalen Ironman Hawaii’l esmakordselt, siis on võistluse käiku ja kohta raske ennustada. Kordaminekuks pean jõudmist esimese 25 sekka. Teiseks sihiks on ületada senine eestlaste parim tulemus 8:46:43, mis kuulub 2008. aastast Ain-Alar Juhansonile,“ lisab triatleet.

Alberti sõnul toimus täna võistlejate instrueerimine, kus sai näha, kellega tuleb rajal rinda pista. Kohal on pea kõik tugevamad tegijad. Kõrget kohta tulevad jahtima näiteks Timothy O'Donnell USA-st, kes on poodiumile jõudnud viimasel kahel ITU triatloni maailmameistrivõistlusel, Craig Alexander Austraaliast, kes võitis Ironman Hawaii kahel korral viimasest kolmest ning suvel ala maailmarekordi püstitanud Andreas Raelert Saksamaalt, kes jõudis Hawaii’l poodiumile ka mullu. Kokku kuulub kutsutud eliidi hulka 51 meest.

Eliidi hulgas startimise aluseks on hooajal kogutud punktid kõrgete kohtade eest. See garanteerib, et kokku saavad sel hetkel maailma parimad triatleedid. Marko Alberti kvalifitseerumise tagasid suurepärane kolmas koht Kärnten Ironmanil ning head esinemised kolmel poolpikal triatlonil USA-s.

Vähemalt üks eestlane on Ironman Hawaii stardis olnud alates aastast 1998 ning see seeria ei katke ka tänavu. www.ironman.com andmetel astub maailmameistrivõistluste starti kokku 1800 sportlast, kes võtavad ette 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ning maratondistantsi jooksmises ehk 42,195 km. Võistluse vältel tuleb võidelda nii ookeanilainete kui paigale omase tugeva tuulega ning leida sobiv sõidurütm tardunud laava väljade vahel kulgevatel teedel. Tegemist on ühe suurima sportliku väljakutsega, mis maailmast leida.

Ironman Hawaii’d korraldatakse alates aastast 1978 ning sinna pääsevad võistlema vaid parimad sportlased. Rajarekord 8:04:08 kuulub belglasele Luc Van Lierde’le ning pärineb aastast 1996. Naiste läbi aegade parima tulemuse eest hoolitses 2009. aastal Chrissie Wellington ning selleks on 8:54:02. Wellington on naiste arvestuses esikohta püüdmas ka tänavu.