EKJL määras täna Mehis Virule kergejõustikus tähtajatu tegutsemise keelu. Alaliidule laekus neljalt erinevalt osapoolelt neli kirjalikku avaldust, milles juhiti tähelepanu 59-aastase treeneri ebaeetilisele ja tema treenitava alaealise sportlase väärkohtlemisele viitavale käitumisele. EKJL kinnitas tänasel pressikonverentsil, et jutt käib 18-aastasest kõrgushüppajast Karmen Bruusist, kellel endal ega tema lähedastel Viru vastu kaebusi ei ole.

EKJL-i distsiplinaarkomisjoni liige Margus Mugu rääkis, et Viru ja Bruusi nähti kummaliselt käitumas mullu augustis Colombias Calis toimunud U20 maailmameistrivõistlustel.

„Kogu see uurimine algas sellest, mis toimus eelmise aasta augustis Calis. Selle kohta tegi kirjaliku avalduse Läti delegatsiooni juht. Oli ka teisi avaldusi. Ühisavalduse tegid ka Eesti treenerid Tõnis Kaukis, Heiko Väät ja Andrei Nazarov,“ sõnas Mugu.

„Eesti ja Läti delegatsioonid elasid seal ühes hotellis. Läti treeneritele paistis Viru ja Bruusi omavaheline käitumine väga kummaline. Miļkevičs, kes on ka ise endine tippsportlane, tarvitas väljendit: „Mul on endal kaks tütart. Ma peaksin küll sellist suhtumist kohatuks.“"

Kergejõustikuliit kaasas uurimisse ka Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse juhtivuurija Remo Perli. Ütlusi on andnud ka Mehis Viru ise.

„Mehis Viru oli igati koostööaldis. Ta tuli meie kutse peale meie juurde ütlusi andma. Tema seisukohad olid ühesed: tema polevat midagi valesti teinud, välja toodud seigad on tema sõnul tülgastavad ning tekitavad tunnet, et talle tahetakse ära teha või on kellelgi tema vastu isiklik vaen. Advokaadi vahendusel on ta kirjeldanud kirjalikult oma Cali reisi käitumist, põhjendades seda sportlase turvamisega,“ rääkis Perli.

EADSE juhtivuurija on kohtunud ka mitmete Viru endiste õpilastega, kellega koostöö ulatub Virul 2005. aastasse. „Ilmselt pole kellelegi jaoks kerge nendest asjadest rääkida. Üritasime võimalikult vähe haiget teha ja vanu haavu lahti tõmmata,“ jätkas Perli, põhjendades, miks ei tehtud ütluste andjate ringi laiemaks.

„Nägime, et see info, mis meil on olemas, annab sellise nägemuse, et tegemist on mustriga, ja sellega me piirdusime. Et see asi ei jääks ainult spordisiseseks hinnanguks, näitasime neid ka Lastemaja ekspertidele, kes kinnitasid väärkohtlemisele viitava käitumise olemasolu.“

Vaata pressikonverentsi järele siit:

Loe pressikonverentsi otseblogi!

Jaga
Kommentaarid