Seltskond, kes liigale elu sisse puhus, oli 2021. aasta suveks juba 23 aastat vedanud EYBL-it ehk Euroopa noorte korvpalliliigat, mille kõrvale oli aegade jooksul tekkinud veel tüdrukute rahvusvaheline liiga ning Euroopa naiste korvpalliliiga, mis käivitus 2015. aastal.

Nii oligi liiga formaat ja oskusteave olemas, et võtta lõpuks ette ka mehed. Kui koroonapandeemia kõige hullem periood seljataha jäi, hakkasid lätlased hooga tegutsema ning huvilisi, kes katsetusega kaasa soovisid minna, oli piisaval hulgal.

Leedu meistriliiga keskmiku BC Šiauliai tunnustatud peatreener Antanas Sireika arvab, et nende sugusele meeskonnale on Põhja-Euroopa liiga ideaalne mängupaik. Annab vaheldust, kogemusi ja on taskukohane. Mängida Leedu liigas omavahel neli ringi on Sireika arvates oluliselt halvem kui mängida koduses liigas kolm ringi pluss ENBL. Kõlab arukalt.

Liiga president Igo Zanders avab saates tuleviku väljavaateid ja ütleb otse, et osad klubid, kes praegu sarjas osalevad, on problemaatilised ning järgmiseks aastaks kohta ei vääri. Uued tahtjad on juba ukse taga ootamas.

Saate lõpuosas puudutame põgusalt ka Euroliigat, ja seda mõneti üllatusliku nurga alt. Ajasime põgusalt juttu Baskonia mängumehe Rokas Giedraitise isa Robertasega, kes on endine profikorvpallur ning praegune Šiauliai meeskonna abitreener.

Head vaatamist!