Soomes Espoos jätkus täna iluuisutamise EM ja kavas oli naiste vabakava. Eestlannadest olid võistlustules Niina Petrõkina ja Eva-Lotta Kiibus, kes lühikava järel asusid vastavalt 7. ja 15. kohal.

Kiibus teenis tänase vabakavaga 101,69 punkti (tema isiklik rekord 137,51). Kahe kava kokkuvõttes kogus ta 156,95 punkti, mis andis lõpuks 15. koha.

„Ma jään oma esituse suhtes alati rahulolematuks, sest tean, et suudan paremini,“ sõnas Niina Petrõkina kuuenda koha järel.

Petrõkina sai vabakava eest 122,69 punkti (isiklik rekord 128,77). Ta eksis ühel Rittbergeri hüppel, kuid kukkumusi ei olnud ja kava oli ilus. Kahe kava kokkuvõttes tähendas see hooaja tippmarki tähistavat 183,74 punkti ja kuuendat kohta, mis on Eesti iluuisutajate kõigi aegade kõrgeim koht. Senine meie parim oli seitsmes koht, mille on saavutanud nii Eva-Lotta Kiibus (2020) kui Jelena Glebova (2014).

Petrõkina ütles võistluse järel RusDelfile: „Halvasti läks. Ma jään oma esituse suhtes alati rahulolematuks, sest tean, et suudan paremini ja iga väiksemgi viga võib palju maksta. Viie palli skaalal annaksin endale 3. Või isegi 2+. Tulin siia ootusega, et teen puhta sõidu, sest trennis uisutan puhtalt ja saan puhtalt hakkama. Nüüd on aga närv sees.“

ERRile antud usutluses tunnistas Petrõkina samuti, et närvipinge oli suur. „Ma olin väga närvis võistluse eel. Mul oli grupis viimane stardinumber, väga palju aega oli sõidu eel mõelda. Kuidagi treener võttis mind kokku. Ma arvan, et andsin endast peaaegu maksimumi, väga raske oli end kokku võtta. Pigem on head emotsioonid. Oli lihtsalt raske. Nüüd tuleb tööd edasi teha. Ikkagi jäi väheks. Ma pole veel kordagi elus nii võidelnud nagu täna.“

Euroopa meistriks tuli 20-aastane Gruusia iluuisutaja Anastassia Gubanova. Vabakava eest sai ta 130,10 ja kahe kava kokkuvõttes 199,91 punkti. Hõbeda sai belglanna Loena Hendrickx (193,48) ja pronksi alles 16-aastane šveitslanna Kimmy Repond (192,51).

Petrõkina ette mahtusid veel ka poolatar Ekaterina Kurakova (186,90) ja belglanna Nina Pinzarrone (185,92).

Kiibuse kommentaar pärast vabakava ERR-ile: „Emotsioonid on praegu nii tugevad, üritan õigeid sõnu leida. Ma ei ütleks, et ühes veas oli küsimus. Üleüldse kava teine pool nõuab täielikku eneseusaldust. Kuigi kõik eelnev oli hea, siis hetkel enesekindlusest jäi puudu. Enda peas tahtsin minna kolmesele hüppele, aga järelikult alateadvuses ei lükanud ennast piisavalt. Ma arvan, et üllatasin iseennast ka, kuidas suutsin pooleteise nädalaga end mobiliseerida. Tegin treeninguid, mida olen harjunud enne tiitlivõistlusi tegema. Olen väga kriitiline enda suhtes, kaotasin täna palju punkte seal, kus ma poleks pidanud. Mul ei ole sellele mingisugust õigustust tuua. Oleksin pidanud end rohkem tagant lükkama.“

Eile tegi iluuisutamise EM-il ajalugu Mihhail Selevko, kes saavutas meie meeste kõigi aegade parima tulemuse, tulles 218,30 punktiga kaheksandaks. Eesti naiste kõigi aegade parim tulemus on seitsmes koht, mille Kiibus saavutas 2020. ja Jelena Glebova 2014. aastal. Petrõkina parim tulemus on mullune kaheksas koht.

Ilves teenis neljanda koha

Seefeldis jätkus kahevõistluse MK-etapp, kus Kristjan Ilves sai eile 16. koha. Täna jäi eestlane esimesena poodiumilt välja ja oli neljas.

Ilves näitas laupäevasel hüppevõistlusel 111,5-meetrist õhulendu, mis oli ühtlasi kõige pikem hüpe. Ta kogus 143,3 punkti, mis andis kolmanda koha. Ta startis suusarajale 10 sekundit hiljem liidrist, austerlasest Johannes Lamparterist. Kahe mehe vahele mahtus jaapanlane Ryota Yamamoto (+7). Esikolmikule järgnevad hüppevõistluse järel austerlane Franz-Josef Rehrl (+14) ning sakslased Julian Schmid (+35) ja Vinzenz Geiger (+38 sek). MK-sarja üldliidri Jarl Magnus Riiberi hüpe ebaõnnestus ja ta diskvalifitseeriti seejärel ebasobiva võistluskombinesooni tõttu.

10 km distantsiga hoidis Johannes Lamparter kindlalt esikohta ning võttis etapivõidu. Kristjan Ilves, kes sõitis pikalt grupis, mis võitles kohtade eest 2-7, sai lõpuks neljanda koha (+25,1). Tema ette mahtusid veel sakslased Vinzenz Geiger (+20,3) ja Julian Schmid (+22,7).

Šveitsis Lenzerheides toimuvatel laskesuusatamise lahtistel Euroopa meistrivõistlustel on täna kavas jälitussõidud. 24ndana startinud Johanna Talihärm lõpetas jälitussõidu 28. kohal. Lasketiirus kokku kolm trahvi saanud Talihärm kaotas Euroopa meistriks tulnud sakslannale Selina Grotianile (1 trahviring) 3.35,0-ga. Hõbeda võitis rootslanna Tilda Johansson (2; +17,6) ja pronksi prantslanna Gilonne Guigonnat (1; +23,6).