16-aastase sportlase dopingujuhtumi uurimine kestis seitse kuud, kirjutab Sport-Ekspress. Venelanna sattus skandaali tänavu Pekingi olümpia ajal, kui sai avalikuks, et tema mullu detsembris antud dopinguproov sisaldas keelatud ainet trimetasidiini, mida tarvitatakse südame tugevdamiseks.

Proov võeti eelmise aasta 25. detsembril Peterburis Venemaa meistrivõistlustel, kuid Stockholmi laboris toimunud testimine venis ning nii sai venelanna analüüsi tulemuse teada alles olümpia ajal ehk 8. veebruaril.

Selle pooleteise kuu jooksul suutis Valijeva võita Venemaa meistritiitli, Euroopa meistritiitli ja aidata Venemaa koondise olümpiamängude võistkonnavõistluses kuldmedalini.

Kuna rahvusvaheline spordiarbitraaž leidis, et Valijeva on oma vanuse tõttu „kaitstud isik“ ning tema advokaadid väitsid, et trimetasidiin võis tema organismi sattuda kogemata, lubati venelannal olümpial võistlemist jätkata. Suure pinge alla sattunud Valijeva individuaalvõistlus ebaõnnestus täielikult ning ta piirdus suurfavoriidina alles neljanda kohaga.

Nüüdseks on RUSADA uurimine lõppenud ning nad on lõppraporti edasi andnud dopinguvastasele distsiplinaarkomisjonile, mis tegutseb RUSADA alluvuses, kuid on Vene meedia andmetel sõltumatu. See organ teebki lõpliku otsuse Valijeva juhtumi osas.

Sport-Ekspressi andmetel on väga võimalik, et rahvusvaheline olümpiakomitee, rahvusvaheline uisuliit või maailma antidoping kaebavad tulevase otsuse edasi. Sel juhul otsustab juhtumi lõplikult Šveitsis Lausanne'is asuv rahvusvaheline spordikohus CAS.

Kui Valijeva tunnistatakse dopingurikkumises süüdi, määratakse talle minimaalselt ühekuuline ja maksimaalselt nelja-aastane võistluskeeld.

Pärast olümpiat andis rahvusvaheline uisuliit teada, et uue reeglimuudatuse kohaselt ei lubata enam Valijeva sugustel 15 aasta vanustel iluuisutajatel olümpiamängudel osaleda. Uue reglemendi kohaselt lubatakse 15-aastastel veel järgmisel hooajal täiskasvanute seas osaleda, kuid hooajal 2023/2024 peavad iluuisutajad olema juba vähemalt 16-aastased ning aasta võrra hiljem kerkib alampiir lõplikult 17 peale.

Eesti olümpiakoondise arst Mihkel Mardna ütles Pekingi OMi ajal, et tema ei mõista, miks Valijevale saatuslikuks saanud trimetasidiin on üldse keelatud ainete hulgas.

„Kinnitan, et ükski kliinilises meditsiinis praktiseeriv arst ei saa aru, miks on trimetasidiin kantud WADA dopingainete nimekirja. See ei kahjusta sportlase tervist ega paranda sooritusvõimet – see on teaduslikult tõestatud fakt. Ainus põhjendus, mille WADA välja käis, oli see, et trimetasidiini – nagu ka meldooniumi – tarvitavad paljud Ida-Euroopa sportlased. Aga siis tuleks keelata ka C-vitamiin, mida kasutavad pea kõik maailma atleedid,“ selgitas Mardna Pekingis Eesti Päevalehe ajakirjanikule Jaan Martinsonile.