Mopani regiooni liigatiitlit jäid viimasteks voorudeks jahtima tabeliliidrid Matiyasi FC ja Shivulani Dangerous Tigers.

Tigers juhtis enne viimast vooru tabelit Matiyasi ees kolme punktiga, väravate vahe arvestuses edestati oma põhirivaali 16 tabamusega. Viimases voorus võitis Tigers Kotoko Happy Boysi 33 : 1, Matiyasi purustas aga Nsami Mighty Birdsi koguni skooriga 59 : 1!

Miski ei ennustanud, et mängud nii ühepoolsed võiksid tulla, sest märtsis oli Matiyasi võitnud Nsamit vaid 2 : 1 ning Shuvilani oli Kotokoga teinud 2 : 2 viigi.

Kuulnud, et Matiyasi on juba 22 : 0 eduseisus, lahkus samal ajal toimunud Shivulani – Kotoko mängul platsilt neli Kotoko mängijat, kes väitsid, et nad on väsinud. Kohtunik karistas neid omavolilise platsilt lahkumise eest punaste kaartidega.

Lõuna-Aafrika Vabariigi jalgpalliliit tuvastas, et tegemist oli ilmselgete kokkuleppemängudega ning jagas nendes osalenud klubide ametnikele viie kuni kaheksa aasta pikkuseid tegutsemiskeelde, mõlema mängu kohtunikud eemaldati oma ametist kümneks aastaks. Uurimine kinnitas, et Nsami 59 sisse lastud väravast 41 olid omaväravad.

„Need inimesed ei austa jalgpalli ning me ei saa lasta sel uuesti juhtuda,“ ütles Mopani regiooni president Vincent Ramphago. „Kurb on see, et sellega olid seotud noored mängijad. Reeglid sätestavad, et iga tiim peab väljakule panema vähemalt viis kuni 21-aastast mängijat.“

„Meie peamine eesmärk neid liigamänge korraldades on tagada noorte jalgpallurite pealekasv, kellest võiksid saada tulevased Bafana Bafana (LAV-i jalgpallikoondise hüüdnimi – toim) mängijad,“ lisas Ramphago.

Kolme klubi diskvalifitseerimise tulemusena tuli liiga meistriks hoopis tabelis neljandat kohta hoidnud Gawula Classic.

Ulmeliste skooridega kokkuleppemängud pole Aafrika jalgpllis midagi ennenägematut. 2013. aastal said kaks Nigeeria klubi 10-aastased tegutsemiskeelud, kui nende mängud olid lõppenud tulemustega 79 : 0 ja 67 : 0. Miski aga ei trumpa üle 2002. aastal Madagascaril skooriga 149 : 0 lõppenud kohtumist. SO l'Emyrne meeskonna peatreeneril tekkis peakohtunikuga tüli, misjärel käskis ta oma mängijatel terve ülejäänud kohtumise palle ainult oma väravasse taguda.