Eesti fännide unistus kahe eestlanna omavahelisest neljanda ringi matšist aasta teisel suurel slämmil kustus kiirelt. Viiendana asetatud Anett Kontaveit jäi maailma 42. reketile Ajla Tomljanovićile tund ja 42 minutit kestnud mängus alla 6 : 7 (5), 5 : 7. Kolmandat korda viimase nelja aasta jooksul piirdus Eesti esireket French Openil avaringiga.

Roland Garrosi väljakute suuruselt teisel, Suzanne Lengleni nimelisel areenil jahedal õhtupoolikul uduvihmas alanud mäng oli tasavägine ja algusest lõpuni kinni pisiasjades. Seda näitab ka kõikide mängitud punktide viigiline seis 163 : 163.

Kontaveit jäi avasetis 0 : 2 taha, aga tegi 3 : 3 viigistades servimurde tagasi. 4 : 4 peal päästis Tomljanović kolm murdepalli, 5 : 6 peal Kontaveit ühe ja edasi madistati kiires lõppmängus, kus otsustavaks said Kontaveiti lihtvead, mida avasetis kogunes kokku 20 vastase kümne vastu.

Teises setis jäi Kontaveit servimurdega 1 : 2 taha, kuid tuli päeva esimese nulliga võidetud tõrjegeimiga 4 : 4 peal mängu tagasi. 5 : 4 juhtides oli Kontaveitil vastase servil üks settpall, kuid teise servi tõrje läks pikaks. 5 : 5 peal peeti maratongeim, kus mõlemal oli kaks võimalust 6 : 5 juhtima minna. Tomljanović kasutas oma teise murdepalli tänu Kontaveiti lihtveale ära. Viimases geimis läks Tomljanović kiirelt 40 : 0 juhtima ja teisel matšpallil lõi Kontaveit tõrje taas pikaks.

Kokku lõi Kontaveit mängu jooksul 30 äralööki ja tegi 40 lihtviga, Tomljanovićil kogunes äralööke 18 ja lihtvigu 23. Kaheksast murdepallist kasutas Kontaveit ära kaks, Tomljanović viiest kolm.

Tennisetreener Redt Reimalile tundus, et Kontaveitil jäi vajaka mängukindlusest. „Natuke oli tunda, et ta on viimasel ajal vähe matše saanud pidada. Otsustavusest ja enesekindlusest oli pisut puudus. Kui ta alguse närvilisusest üle sai, mängis ju tõusvas joones ja tundus, et sai oma mängu kätte. Väga vähe jäi puudu, et esimene sett ära võtta,” märkis Reimal.

„Teises setis samuti – jäi brake’iga taha, aga tuli tagasi. Tõmbas teadlikult tempot alla, mängis kannatlikult punkte rohkem läbi. Mängupilt nii hull ei olnudki, aga sel tasemel pole palju vaja. Ennustasin, et ta võtab esimese seti ära ja teine tuleb nõksa lihtsamini kätte, aga kui esimene ära läks, muutis see üldpilti. Kuna tal pole viimasel ajal tervis korras olnud, tähendab see, et mäng läheb pikemaks. Viimases geimis, tundus mulle, kadus tal usk või kannatus. Tiba liiga lihtsalt läks see käest ära.”

Reimal tõmbas Kontaveiti puhul paralleeli üleeile Kaia Kanepile kaotanud Garbiñe Muguruzaga, kes tegi samuti eelmisele hooajale tugeva lõpu ja on sel aastal raskustes olnud.

Kaotuse tegelik põhjus selgus siis, kui vesiste silmadega Kontaveit ajakirjanike ette ilmus ja tunnistas, et pole läbi põetud koroonaviirusest piisavalt taastunud. „Mul on tunne, et kuna ma olen praegu maailma viies, siis mul ei ole õigust haige olla. Olen end liiga palju surunud. Peale tundi aega mängimist oli mul raske üldse sirgelt püsti seista. Pilt hakkas virvendama. Tundub, et mul läheb haigusest taastumine tiba kauem. Peale esimest setti olid jalad pehmed. Ma ei tundnud end enam üldse tugevalt. Pidasin esimese seti füüsiliselt paremini vastu kui Roomas, mis võib tulla sellest, et siin oli palju külmem. Hing ei läinud enam nii kinni. Selles mõttes oli esimene sett lootustandev, välja arvatud algus, kus ma veel otsisin oma rütmi.”

"See ei olnud mulle suur üllatus. Olen ka trennis nii tundnud ning seepärast siin trennides väga rahulikult võtnud. Tunnen, et olen võimeline neid mängijaid võitma, lihtsalt tervis ei käi minu peaga kaasas," jätkas Kontaveit.

"Peale esimest setti olid jalad pehmed. Ma ei tundnud end enam üldse tugevalt. Esimene sett oli selles mõttes lootustandev, et ma pidasin selle füüsiliselt paremini vastu kui Roomas, mis võib olla ka sellest, et siin oli ilm palju külmem. Hing ei läinud nii kinni kui Roomas. Tegin selles mõttes korraliku seti, välja arvatud algus, kus ma alles oma rütmi otsisin. Sain korralikult mängu sisse ja oligi tasavägine sett. Olen temaga varemgi tasavägiseid mänge mänginud, aga selleks, et teda võita, peab olema kolm setti õiges konditsioonis. Tundsin, et kui ma ka oleksin kuidagi teise seti kätte saanud, ei kujutanud ma ette, et võiksin veel otsustavat setti mängida."

Kontaveit ei osanud öelda, milline ta treeningplaan enne Wimbledoni välja näeb ning kas Inglismaale saab kaasa reisida ka tema venelasest treener Dmitri Tursunov. "Praegu tahaks magama minna ja olla pikka aega voodis. Ei oska nendele küsimustele vastata. Tahaks korraks hinge tõmmta. Mul on väga raske praegu olla," ütles ta.

Turniir on juba lõppenud ka maailma teisel ja kuuendal reketil ehk Barbora Krejčíkovál ja Ons Jabeuril. Tšehhist pärit tiitlikaitsja, kes pidas oma esimese mängu pärast kolmekuulist vigastuspausi, tunnistas maailma 97. reketi, 19-aastase prantslanna Diane Parry 1 : 6, 6 : 2, 6 : 3 paremust, Jabeur kaotas pühapäeval poolatar Magda Linette’ile (WTA 52.) skooriga 6 : 3, 6 : 7 (4), 5 : 7.

Pärast Kontaveiti väljalangemist jäi naiste tabeli alumise veerandi kõrgeima asetusega mängijaks valgevenelanna Viktorõja Azarenka (WTA 15.).

Kihlveokontorite hinnangul oli Jabeur teine suurfavoriit peale maailma esireketi Iga Świąteki, kes näitas avaringis võimu, kui alistas ukrainlanna Lesia Tsurenko (WTA 119.) alla tunniga 6 : 2, 6 : 0.

Kohvrid pidi pakkima ka endine maailma esireket ja neljakordne slämmivõitja Naomi Osaka (WTA 38.), kes kaotas Australian Openi kolmanda ringi kordusetenduses ameeriklannale Amanda Anisimovale (WTA 28.) 5 : 7, 4 : 6.