95-aastase ajalooga Hipodroomil ei ole nende aastatega palju muutunud. Tänase päevani pakub Hipodroom meelelahutust ja närvikõdi traavivõistluste korraldamisega. Võistlused toimuvad ennekõike hobuste ja nende treenerite proovilepanekuks.

Kiired hobused toovad suuremad panused

Võistluspäeva jooksul toimus Hipodroomil viis starti, kus aasta viimasel võistlusel võtsid mõõtu mitmes vanuseklassis traavlid. Päev algas noorhobuste sõitudega, kelle kogutud võidusummad on pigem tagasihoidlikud ning päev sai oma lõpu kogenumate traavlite proovilepanekuga, kus hobuste tippkiirused ulatuvad 50-60 kilomeetrini tunnis.

Enne igat starti teevad kõik võistluspaarid – hobune koos ratsutajaga – tiiru mööda areeni, et pealtvaatajad näeksid lähemalt, millisele võistlema hakkavale suksule oma panused teha. Õige traavli valimiseks on omad kindlad nipid, näiteks tuleks paraadi ajal jälgida, kas soositud hobune tundub krampis või pinges olevat. Keha- ja peahoiak võivad võistluspaari vormi ning võimekuse kohta nii mõndagi öelda.

Traavivõistlustel panustamine on vahetu ja meeleolukas. Kiirete traavlite kapjade müdin tõstab südamerütmi ka hobusevõõral pealtvaatajal. Tribüünist mööda tuhisevatele hobustele kaasa elamisest saadud emotsiooni on raske võrrelda näiteks internetikasiinos nii-öelda pimeda panustamisega.

Pealegi ei ole võidumeki suhu saamiseks vaja paksu rahakotti ega suuri panuseid – miks mitte mängida kasvõi euro või kaks oma lemmikhobusele panustades. Pettumustunde vältimiseks saab panustada ka kõigile hobustele ühes jooksus – nii võib kindel olla, et üks valitud traavlitest toob võidu koju ja kaotajaks või nulli ei jääda mingil juhul. Veelgi enam, kui sõitu ei võida mõni favoriitidest, võib võidusumma mitmekordistuda.

Mitte ainult hasartmänguks

Vahelduseks lemmikhobustele kaasa elamisele saab sooja saamiseks jalga puhata Hipodroomi kohvikus või restoranis head ja paremat nautides. Jooksude vahel saab liituda ka ringkäiguga, mida viib läbi Hipodroomi giid nii eesti kui ka vene keeles. Õppida saab lähemalt Hipodroomi ajaloo kohta ning tutvuda ratsakeskuse tegevusaladega, näiteks piiluda sepikotta ja näha, kuidas valmistatakse ehtsaid hobuseraudu. Suurematel üritustel saab teha kaarikuga kiiremaid ringe ning sobiva talveilma korral ka saanisõitu proovida.

Peale adrenaliiniküttidest võistlusfännide kogunes Hipodroomile aasta viimasel võistlusel ka hulk väikelastega peresid, kes said maarõõmudest osa otse kesklinnas. Päeva populaarseimaks atraktsiooniks osutus ponijalutus, mille järjekord ulatus silmapiirini ning lapsed ja lapsevanemad ei saanud küllalt karvaste jalgadega kabjalistest.

Veel on Hipodroomil aasta läbi võimalik korraldada ettevõtete privaatseid võistluspäevi. Selle raames saab peale traavisporti ning panustamist tutvustavate koolituste proovida ka show-jooksu ehk istuda koos treeneriga ehtsas traavlikärus. Show-jooksul saab kogeda 40 kilomeetrit tunnis kihutava hobuse jõudu.

Üks Hipodroomi kauaaegsetest traditsioonidest on hooaja viimasel jooksul viimaseks jäänud sõitja kõige hea ja paremaga autasustamine. Seda selleks, et sõitja saaks hooajaväliselt uut energiat koguda ning järgmist aastat edukalt alustada. Kingitud ämbris leidub kuhi porgandeid tublile ratsule ja energiajooki sõitjale. Lohutusauhinna tseremoonia lõpetab ka võistluspäeva ning hobused saadetakse väljateenitud puhkusele kuni jaanuarini, mil lükatakse käima juba uus traavihooaeg.

Mine tee Sinagi panus Eesti kiireimate traavlite peale. Kui võidusõidu närvikõdi jätab külmaks, siis miks mitte nautida lihtsalt talveilma linna südames kabjaliste keskel.

Jaga
Kommentaarid