Horvaatia jõudis oma esimesel suurturniiril ehk 1996. aasta EM-il kohe ilusa mänguga veerandfinaali. Järgmine suur pauk leidis aset juba kaks aastat hiljem, kui MM-il saadi kaela pronksmedalid.

Edasi ei ole Horvaatia jaoks asjad enam sama lõbusalt kulgenud. Euroopa meistrivõistlustel suudeti 2008. aastal korrata 1996. aasta saavutust ehk jõuda veerandfinaali, kuid MM-idel jäi kolmel järgmisel osaluskorral laeks alagrupiturniir.

Käimasoleval MM-il on Horvaatia suutnud aga vahepealsed mured ületada. Aina valjemalt räägitakse, et võimalik on 1998. aasta ime kordamine. Horvaadid noppisid sel korral alagrupiturniiril kolmest mängust kolm võitu ja sammusid juba kahe esimese mängu järel kaheksandikfinaali.

Riigi ajaloos teistkordselt MM-il alagrupist edasi murdnud Horvaatia läheb kaheksandikfinaalis nüüd vastamisi Taaniga. Võidu korral ootaks neid ees juba Hispaania või Venemaa.

Vaadates Horvaatia koondise mängu sel MM-il, siis on nende puhul tõesti kõik võimalik. Kui mänguks Islandiga saatis Horvaatia väljakule suuresti vahetusmeestest koosnenud rivistuse, siis võis karta, et nad annavad oma senise hea rütmi käest, kuid midagi säärast ei juhtunud. Horvaatia suutis alistada ka Islandi ja play-off'i minnakse tõesti suurepärases hoos.

Tasub meenutada, et tänavuse aasta eel oli Horvaatia eelmisest üheksast MM-finaalturniiri kohtumisest suutnud võita ainult kaks. Nüüd on võidetud aga kolm mängu järjest.

Kui horvaatidel on võimalik väljakule saata Luka Modric, Ivan Rakitic, Mario Mandžukic, Ivan Perišic, Dejan Lovren ja Danijel Subašic, siis võib tõdeda, et tegemist on tõesti nende teise kuldse põlvkonnaga ja 1998. aasta saavutuste kordamine on täiesti reaalne.