Dokumentidega on tõestatud, et Venemaa spordiminsteerium mätsis kinni vähemalt ühe jalgpalluri positiivse dopinguproovi, kes veel eelmisel kuul oli kirjas koondise esialgses koosseisus.

Nimelt sisaldas kaitsja Ruslan Kambolovi 2015. aasta 30. mail antud dopinguproov keelatud steroidi deksametasooni. 4. juunil saatis spordiministeeriumi ametnik Aleksei Velikodnõi toonasele Moskva antidopingulabori juhile Grigori Rodtšenkovile e-kirja sõnumiga "päästa", mis koodkeeles tähendas "mätsi see kinni". Rodtšenkovi päevikust selgub, et 10. juunil saabus laborisse FSB ohvitser Jevgeni Blohhin, kes puhtaks vahetatud uriinitopsi endaga kaasa viis.

FIFA on Daily Maili teatel Kambolovi proovi kinni mätsimisest teadlik olnud alates 2016. aasta detsembrist, kuid pole dopingutondi välja juurimiseks astunud mitte ühtegi konkreetset sammu. Ajakirjandusele on antud vaid lakoonilisi vastuseid stiilis "uurime" ja "tegeleme", kuid karistatud pole kedagi.

Kambolovi juhtum on vaid üks paljudest. Dokumenteeritud on 34 Venemaa jalgpalluri kahtlased dopinguproovid ning kõigist neist on ka FIFA-t teavitatud. Usutakse, et Sotši olümpia eel käima lükatud riiklikust dopingusüsteemist lõikasid kasu ka praegused juhtivmängijad.

Maailma antidopingu agentuuri WADA endine president Richard Pound arvab teadvat, miks FIFA käed rüpes on istunud. "Neil on mängus miljardid dollarid, et MM mööduks jagelusteta," ütles ta Daily Mailile.

"FIFA oleks pidanud oma uurimise usaldusväärsust kuidagi tõestama. Kui mitte algatama sõltumatu uurimise, siis vähemalt kaasama mingis mahus ühe sõltumatu osapoole. FIFA on spordi juhtorgan, kellel pole kunagi olnud tugevat dopinguvastast poliitikat."

Venemaa on alustanud MM-i kahe kindla võiduga ja löönud juba kaheksa väravat. Kahe mängu peale on nende mängijad läbinud kokku 230 km ehk rohkem kui ükski teine turniiril osalev meeskond.