"Peaksin vist hoogu maha võtma, merel on nii ilus," lausus Tatjana Jaanson varahommikul kella nelja paiku heatujuliselt, kui umbes pool mereretkest oli juba läbitud ja ta sõudis endalegi ootamatult tempokalt Soome suunas.

"Meil vedas täielikult ilmaga," tõdes sügisel 50-aastaseks saav Pärnu sõudetreener, kes startis Tallinnas laupäeva õhtul kell 23.00 paiku ning jõudis Helsingisse üheksa ja pool tundi hiljem. "Öösel tekkis merel ka laineid ja puhus kerge tuul. Hommikul oli väga ilus ilm ja meri oli sile. Nautisin vaadet ja tõmbasin hoolega aere."

Eelmisel suvel oli Tatjana Jaanson Pärnu jõel sõudnud 80 kilomeetrit ajaga 8:35. "Jõe peal oli kergem," sõnas ta. "Eks tempot mõjutas ka see, et merel sõudsin spetsiaalselt selleks ehitatud paadiga Liteboat, millega ma polnud nii palju harjutanud kui akadeemilise sõudepaadiga. Võtsin oma ettevõtmist tõsiselt, jälgisin kiirusemõõtjat ja hoidsin korralikku tempot."

Erakordne füüsiline pingutus

Teekonna esimesel poolel liikus Jaanson kiirusega 8,5 kuni 9 kilomeetrit tunnis, kohati isegi nobedamini. Ta rääkis, et 50 - 60 kilomeetri vahel hakkas jõud raugema ja tempo langes juba 7 kilomeetrini tunnis. "Siis nii-öelda ärkasin üles ja lõpus sõudsin jälle korraliku hooga," tõdes vapper naine.

"See oli ema jaoks erakordne füüsiline pingutus ja emotsionaalne elamus. Ta oli nii terve aasta treenides kui ka oma suurt unistudes teostades väga-väga tubli ja järjekindel," rääkis Anita Jaanson, kes ema heategevusprojekti "Minu Everest" juhtis ja teda teekonnal saatepaadist toetas.

Erakordse ettevõtmisega soovis Tatjana Jaanson teha sõudmisele kui sportlikule ajaveetmisele ja enese heas vormis hoidmisele reklaami. Eeskätt oli aga tema eesmärk koguda toetajaid Pärnu Sõudeklubi noortele sõudjatele uute paatide soetamiseks.

"Suur tänu kõigile toetajatele, kes aitasid mul oma unistust teoks teha nii selleks valmistudes kui ka vahva mereretke ajal," lausus raudne sõudeleedi.

Tallinna sõudeklubi peatreener Aleksei Lipintsov muretses talle meresõudepaadi Liteboat. Merel kindlustasid ohutuse Tallinna vabatahtlik merepäästeühing SAR, Nord Sail ja pinnaltpäästja-parameedik Deniss Pervurin. Ulvi Veiden tegi Jaansonile treeningute järel massaaži. Jaan Tults, Aivar Haller, Chad Palmer ja Marianne Nõmmik toetasid teda moraalselt. Heategevusprojektile panid õla alla ka ehitusettevõte YIT ja taastusvahendeid Eestisse tarniv Squeezy.